Lidové noviny

Sčítáme, odčítáme...

Základní početní operace a jak na ně

-

Mezi základní početní operace řadíme sčítání, odčítání, násobení a dělení. Každou operaci značíme jiným znaménkem a jednotlivé prvky mají svá konkrétní označení.

sčítání (+) sčítanec + sčítanec = součet

odčítání (–) menšenec – menšitel = rozdíl

Ve slovních úlohách používáme sčítání a odčítání, je-li něco „o nějakou hodnotu“větší nebo menší. Pokud stojí například lahev limonády 17 Kč a džus 25 Kč, je cena džusu o 8 korun vyšší a cena limonády je o 8 korun nižší než cena džusu.

násobení (·) činitel · činitel = součin

dělení podíl

Pro násobení bývá také používán znak křížek (×) a pro dělení lomítko (/). Pomocí těchto dvou operací můžeme rozhodnout, kolikrát je nějaké číslo větší, respektive menší než jiné. Číslo 117 je například 13krát větší než číslo 9, což jsme zjistili výpočtem 117 : 13 = 9.

Slovíčka rozdíl a podíl se často pletou, jejich hodnota pro stejné zadání je ovšem rozdílná, jak si ukážeme na následujíc­ím příkladu: 10 – 5 = 5 (rozdíl) 10 : 5 = 2 (podíl) Pro porovnání čísel používáme znaménka (menší než) a (větší než). (:) dělenec : dělitel =

Přednosti v počítání

Je důležité si pamatovat, jaké operace mají přednost. Jedině tak se můžeme dopracovat ke správnému výsledku. Je-li v příkladu zkombinová­no více početních operací, nejprve vždy začínáme řešit závorku, následuje násobení a dělení a teprve na závěr pokračujem­e sčítáním a odčítáním.

Například v případě, že zadání zní: (7 · 8 – 2) : 6 – 3, začínáme řešení od závorky, poté pokračujem­e dělením a odčítání čísla 3 přijde na řadu až jako poslední. Správné řešení by tedy vypadalo takto: (56 – 2) : 6 – 3 = 54 : 6 – 3 =

9–3=6

Číselná osa a zaokrouhlo­vání

Každé číslo si lze znázornit na číselné ose. Pro takové zobrazení potřebujem­e přímku, na které máme vyznačené dílky o stejné velikosti. Běžně používanou číselnou osou je například měřítko na pravítku, kde každá čárka obvykle značí 1 mm. Pokud máme na číselné ose vyznačeny například hodnoty 24 a 60 a mezi nimi je 9 dílků, jednoduchý­m výpočtem zjistíme, jak velký je jeden dílek. 9 dílků ... 60 – 24 = 36 1 dílek ... 36 : 9 = 4 Pro zjednoduše­ní čísel používáme zaokrouhlo­vání. Ztratíme jím úplnou přesnost hodnoty čísla, a proto ho používáme pouze v případech, kdy jím nezpůsobím­e žádnou chybu nebo nedorozumě­ní. Vždy je potřeba si ujasnit, na co máme zaokrouhlo­vat. Pokud zaokrouhlu­jeme na desítky, zajímá nás číslice na místě jednotek a výsledek bude beze zbytku dělitelný deseti. Číslice 1, 2, 3, 4 zaokrouhlu­jeme vždy dolů a číslice 5, 6, 7, 8, 9 vždy nahoru, což znamená, že například číslo 152 zaokrouhle­né na desítky se rovná 150 a zaokrouhle­né na stovky bude 200.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia