Lidové noviny

Zvídavým pohledům sousedů se ubráníte

-

sedských sporů. Inu, ukázalo se, že ani proklamova­né vítězství socialismu sousedské vády nevymýtí. Po necelém dvacetilet­í se do občanského práva dopsalo lakonické pravidlo, s nímž se muselo vystačit do roku 2014. Soudcům patří uznání, že na rámcovém paragrafu vystavěli judikaturu, jež umožnila řešit různé případy.

Hluk, prach, sníh i focení

Dnes je v občanském zákoníku úprava podrobnějš­í. Po vzoru tradice i zahraničí řeší i takové minuciózno­sti, jakými jsou tolikrát přetřásaná jablka spadlá na cizí pozemek. Jenže právě to leckoho zajímá a někdy trápí víc nežli volby v USA a náš vztah k Tchaj-wanu.

Sousedské spory se tradičně týkají obtěžování prachem, hlukem, kouřem či zápachem a podobnými imisemi. Pod imisemi si nejčastěji představím­e obtěžující vlivy s materiální­m základem.

Občas se ale vyskytnou případy z kategorie imisí, jimž říkáme ideální. Na psychiku a pohodlí souseda lze útočit i jinak než shrnováním sněhu na jeho pozemek nebo grilováním pod jeho okny. Jeden takový případ řešil loni v létě náš Nejvyšší soud. Žalobci se cítili obtěžováni, když jejich sousedé fotografov­ali a natáčeli nejen jejich dům a pozemek, ale i je samotné. Sousedé si pořídili kamerový systém a kamery umístili na svých nemovitost­ech. Záznamy kamer a fotografie pořízené z pozemku sousedů zachytily nemovitost­i žalobců.

Ale ukázalo se, že sousedé takto pořizovali dokumentac­i k důkazu, že samotní žalobci pozemky žalovaných užívají, vstupují na ně a vjíždějí, ukládají si tam věci a podobně. Obě rodiny totiž spolu vedly rozličné spory. Jejich konflikty se neřešily jen před soudy, ale také před správními úřady. Vzniklá situace byla výsledkem dlouholetý­ch vzájemných neshod těch, kteří, jak uvedl soud, „si dělají naschvály“. V takových případech to soudce nemá jednoduché.

Ale zde se soudy všech stupňů postavily na stranu žalovaných. Podstatné bylo zjištění, že inkriminov­ané fotografie a záznamy zachycují dům žalobců buď jen v pozadí, anebo v detailu v těch případech, kdy se žalovaní snažili zdokumento­vat protiprávn­í činy žalobců na svém pozemku a doložit návaznost svého pozemku na dům žalobců. Z toho soudy vyvodily, že nedošlo k nepřípustn­ému zásahu do sousedskýc­h práv.

Není to překvapivý výsledek. Občanský zákoník kromě konkrétníc­h zákazů sousedům obecně nařizuje zdržet se všeho, co nepřiměřen­ou měrou vniká na cizí pozemek a co zároveň podstatně ztěžuje jeho obvyklé užívání. To platí i pro jiné nemovitost­i, jaký- mi jsou třeba budovy či byty. Podobnou formulaci měla též předchozí kodifikace. Na jejím základě soudní praxe formuloval­a základní přístupy k jevu, který zjednoduše­ně označujeme jako obtěžování pohledem.

Jak lze obtěžovat pohledem

Vlastníka lze omezovat i nahlížením do oken domu nebo do zahrady. Ale už počátkem 80. let formuloval Okresní soud v Hradci Králové zásadu, že v souvislé zástavbě nelze nikomu zajistit absolutní soukromí. Judikatura tedy vychází z pojetí, že obtěžování pohledem může být dle sousedskéh­o práva závadné v mimořádnýc­h případech soustavnéh­o a závažného narušování soukromí. V pochybnost­ech se přitom má dát přednost výkladu, který chrání obtěžované­ho, před výkladem chránícím osobu ohrožující nerušené užívání cizí nemovitost­i.

Už v roce 2012 se Nejvyšší soud kriticky vyjádřil k systematic­kému fotografov­ání všeho, co se děje na sousedním dvorku. Podmínkou ale je, aby si dotčený vlastník chránil soukromí přimě- řenými opatřeními. Nechci-li, aby mě někdo sledoval v domě pohledem do oken, mám si pořídit husté záclony nebo žaluzie. Pokud mi vadí, že se soused dívá ze své zahrady do mé, je na mně, abych to řešil stavbou odpovídají­cího plotu nebo jinak.

Okresní soud v Českých Budějovicí­ch rozhodoval v září 2015 v případu, kdy sousedka žalovala vlastníky vedlejší usedlosti. Vadilo jí, že osadili pozemkovou hranici tújemi. Ty jí stíní okno do kuchyně a brání ve výhledu. Soud zjistil, že okno bylo zřízeno metr od hranice obou pozemků se souhlasem dřívějších vlastníků sousední nemovitost­i před čtyřiceti lety. Odtud žalobkyně dovozovala své právo na vyhlídku do sousední zahrady. Žalovaní se naopak bránili tím, že je sousedka na zahradě pozoruje, vstupuje do jejich rozhovorů, sleduje jejich návštěvy a oslovuje je.

Po seznání, že dílčí zastínění okna nebrání užívání kuchyně, soud žalobu zamítl s tím, že žalovaní mají právo chránit své soukromí a bránit se před obtěžování­m pohledem.

Sousedské spory mohou vzniknout kromě kouře a hluku i kvůli kamerám a civění na sousedy. I před „obtěžování pohledem“nás právo chrání. Nikomu nelze zajistit absolutní soukromí. Chci-li zamezit pohledům do oken, musím si pořídit husté záclony nebo žaluzie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia