Lidové noviny

Policie chce kmotra stíhat za šest zločinů

ZJIŠTĚNÍ LN Bývalému bossovi ODS Alexandru Novákovi hrozí v dotační kauze až 13 let za mřížemi

- JAN HORÁK

ÚSTÍ NAD LABEM / PRAHA Více než třináct let ve vězení hrozí bývalému bossovi ODS Alexandru Novákovi, který má být jedním ze dvou hlavních postav údajné zločinecké skupiny v dotační kauze ROP Severozápa­d. Vyplývá to z evropského zatýkacího rozkazu, jejž LN získaly. Právě na základě něj mohla Nováka zatknout německá policie, když byl někdejší senátor ve Frankfurtu nad Mohanem. Novák nyní sedí v německé cele, kde čeká na vydání k trestnímu stíhání do Česka. Podle kriminalis­tů je jednou ze dvou klíčových figur kauzy, v níž jde o škodu téměř 14 miliard korun.

„Za vytýkanou trestnou činnost hrozí uložení trestu odnětí svobody až na třináct let a čtyři měsíce. Vzhledem k tomu, že v daném případě se jedná o trestnou činnost spáchanou ve prospěch organizova­né zločinecké skupiny, horní hranice základní trestní sazby pět až de- set let se zvyšuje o jednu třetinu,“stojí v evropském zatykači.

Nováka chce policie stíhat kvůli šesti trestným činům, z nichž nejzávažně­jší jsou poškození finančních zájmů EU, účast na organizova­né zločinecké skupině či organizová­ní podplacení.

Případ údajných manipulací s evropskými dotacemi v ROP Severozápa­d čítá dohromady 24 aktérů. Skupina měla v letech 2008 až 2011 pod velením Nováka a dalšího někdejšího člena ODS Daniela Ježka zajistit rozdělení miliard z evropských peněz mezi spřátelené politické, podnikatel­ské a manažerské struktury. Policie rozjela zatýkání loni 13. pro- since, razie ale Nováka minula. Tou dobou byl totiž v USA.

Jen pár dní po zátahu dospěli podle zjištění LN kriminalis­té k závěru, že se exsenátor a bývalý starosta Chomutova bude chtít vyšetřován­í vyhnout. Žalobce proto požádal o vydání evropského zatýkacího rozkazu. „Byl tady návrh státního zástupce s tím, že se podezřelý pokusí utéct,“vysvětlil LN soudce ústeckého okresního soudu Martin Mihal, proč na Nováka evropský zatykač vydal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia