Lidové noviny

Nový střed Česka našli pod Brdy

- ROBERT SATTLER MARTIN RYCHLÍK BOJANOVICE

Pár desítek domků obklopuje ticho, rozcestí na kraji obce zeje prázdnotou. Zaujme jen zhruba dvacítka barevných popelnic na tříděný odpad, za něž by se nemuselo stydět ani městské sídliště. Prostě obyčejná víska ve středních Čechách.

Jenže Bojanovice, obec asi šest kilometrů od Mníšku pod Brdy, se nově zapsaly do mapy, kterou připravili geografové Jan D. Blá- ha a Martin Dolejš, když hledali pomyslné středy Česka. Z bodu, který se nachází v obecní části Senešnice, je to k nejbližším státním hranicím – sečtou-li se všechny přímé směry – vůbec nejdále v celé České republice. Vždy jde přitom o více než 104 kilometry.

Turisticky atraktivní oblast na levém břehu Vltavy proslula kopcovitým terénem či trampskými osadami podél řeky Kocáby. Nyní už se na místním úřadě těší, že by mohli vstoupit do povědomí veřejnosti i ze vzdálenějš­ích oblastí země.

„Konečně se o nás bude trochu vědět. Jsme malá, nenápadná obec, nemáme tu téměř nic, takže se toho budeme snažit do budoucna využít,“řekl LN místostaro­sta Václav Branný.

Naposledy se podle něj Bojanovice proslavily v roce 1976, kdy se tam konal hudební festival, bě- hem kterého vystoupila legendární undergroun­dová kapela The Plastic People.

Branný věří, že by nová „nálepka“mohla přilákat turisty. Místo, jež pomyslný střed představuj­e, si prý místní nechají zaměřit a rádi jej do budoucna označí.

Nebyli by v tom sami. Od roku 2006 je pamětní kámen i v Číhošti, kde mají geometrick­ý střed České republiky, anebo také v Kouřimi, kde zase tyč označuje střed astronomic­ký. Pokračován­í a mapa na straně 2

„Konečně se o nás bude trochu vědět. Zkusíme toho využít.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia