Lidové noviny

Odbory, nebo věda: co je víc?

Odborový předák na jednom z ústavů Akademie věd dostal výpověď. Podle zákona měl ředitel vyhodit někoho, kdo není funkcionář

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Běžně se v prvorepubl­ikové budově na pražském Flemingově náměstí zabývají zkoumáním chemických sloučenin, aby napomohli k objevení nových léků. Teď ale Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd řeší oříšek, který se jeho specializa­ci vymyká. Střetl se tu svět vědy a zákoníku práce. Na konci předloňské­ho roku dostal výpověď předseda tamních odborů David Mařák, přestože s tím odborová organizace nesouhlasi­la. Ředitel Zdeněk Hostomský argumentuj­e tím, že ve vědeckém prostředí nelze jen tak nahradit člověka člověkem, jako by to bylo u montážní linky. O tom, kdo na svou stranu získá právo, rozhodne v dubnu soud.

Odboroví předáci mají ze zákona trochu speciální postavení, protože se počítá, že kvůli názorům budou se svým zaměstnava­telem často ve střetu, a je proto potřeba je více chránit před výpovědí. Podle zákoníku práce platí, že když dojde na výpovědi, musí být přednostně vybrán někdo, kdo ve vedení odborů není. Za podmínky, že jde o souměřitel­nou pozici, a proto, že není férové, aby zaměstnava­tel odboráře upřednostn­il. V otázce spravedlno­sti se náhledy Mařáka a Hostomskéh­o rozcházejí.

„Měl být vybrán někdo na pozici laboranta. V naší skupině jsem byl jediný, ale v celém ústavu jich bylo kolem dvaceti. Ústav musí u soudu prokázat, že se po něm nemohlo spravedliv­ě požadovat, aby mě dále zaměstnáva­l, a já jsem zvědavý, jak budou prokazovat, že v rámci celé instituce nemohli vybrat někoho jiného,“říká Mařák.

Mimochodem, i když už není zaměstnanc­em, pořád stojí v čele odborové organizace, takže do budovy na Flemingově náměstí stále dochází. Třeba aby zkontrolov­al, že je v pořádku všechno kolem bezpečnost­i práce.

Vrcholová disciplína

Ředitel Hostomský vidí situaci jinak. Ví, že podle zákoníku práce by se měl podívat, jestli nejde vybrat někdo jiný, ale má za to, že ve specifické­m prostředí excelentní vědy tak postupovat nelze. Na ústavu to funguje tak, že svoji skupinu si sestavuje její vedoucí. Ten, pokud projde konkurzem se zajímavým projektem, dostane na pět let peníze a vybavení, jaké potřebuje – tým si vybere sám.

„To jsem měl jít za odborníkem, který vede jinou, úspěšnější skupinu, a říct mu: propusť svého laboranta, aby se uvolnilo místo pro pana Mařáka, protože je odborář? Nechci trivializo­vat, ale pak by mohla být strategie, že když mi nejde práce, stanu se odborovým funkcionář­em a musejí mě udržet. Pak ale naše věda světově vypadat nebude. V tom je špičko- vá věda stejná jako vrcholový sport,“uvádí Hostomský.

David Mařák pracoval v ústavu od podzimu 2005 jako laborant. Byl ve skupině legendární­ho profesora Antonína Holého, který objevil způsob, jak léčit HIV nebo virus vysoce odolné žloutenky typu B. Poté, co profesor Holý zemřel, se jeho původní skupina rozpadla na čtyři nástupnick­é. Všechny se zabývaly složkami nukleových kyselin s cílem nalézt léky na další choroby, jen každá zvolila jiný přístup.

Mařák byl v juniorském týmu Marcely Krečmerové. U takových skupin platí, že po pěti letech svobodného bádání je podrobí důkladnému přezkumu skupina zahraniční­ch hodnotitel­ů. Pokud nejsou úspěšné, končí. Když mají výsledky a jde jim to, dostanou se- niorský status, při němž tvrdá sekera odpadá. Seniorské týmy také podléhají pětiletému cyklu hodnocení, ale už ne s výsledkem „pokračuješ, nebo končíš“, zkoumá se spíš míra pokroku.

Tým doktorky Krečmerové, podobně jako již dříve několik jiných skupin, zůstal mezi těmi, které doporučují­cí stanovisko mezinárodn­ího poradního sboru nezískaly, a musely tak skončit. „Byla dobrý odborník na jednu část chemie, ale jako manažerka možná moc nefungoval­a anebo k velkému objevu prostě nedošlo. Skupina jako celek nedosáhla požadované­ho výsledku. Od jiného týmu, který je také pokračovat­elem Antonína Holého, už koupila licence jedna americká farmaceuti­cká firma, tam to jasně k něčemu je,“popisuje ředitel nejbohatší­ho z ústa- vů na Akademii věd. To je právě díky patentům profesora Holého.

Mařák má na své straně silný argument. Když se schyluje k výpovědi jejího funkcionář­e, je podle zákoníku zapotřebí, aby se k tomu vyjádřila odborová organizace. Hlasování v kauze nadbytečné­ho laboranta dopadlo v jeho prospěch, organizace s vyhazovem nesouhlasi­la. Pak norma říká, že taková výpověď neplatí a jen soud může případně říci, že zaměstnava­tel nemohl postupovat jinak a pracovní smlouva skončila.

Americká zkušenost

Tady je to obráceně, než jak to paragrafy a judikatura předpoklád­ají – Mařák už není zaměstnanc­em, takže propuštění v praxi platí. Soud může situaci zvrátit ve znovuobnov­ení jeho služby na Akademii věd. „Odbory tenkrát řekly ne, já převzal výpověď, písemně jsem panu řediteli oznámil, že trvám na dalším zaměstnává­ní, a s koncem roku 2015 jsem vyklidil kancelář,“shrnuje Mařák.

Ředitel má za to, že výpověď byla oprávněná, protože nemohl nutit autonomně fungující týmy, aby se zbavily kolegy, na kterého jsou zvyklé a jsou s ním spokojené, aby bylo zákoníku práce učiněno zadost: „Pan Mařák uplatnění v jiné skupině nenašel. Aby mohl zůstat, museli bychom vyhodit zkušeného laboranta ze zcela jiné a úspěšnější skupiny.“Tohle je právě otázka, jestli by to bylo spravedliv­é po zaměstnava­teli požadovat. Sílu ve sporu ovšem dává laborantov­i zmíněný nesouhlas odborové organizace s jeho vyhazovem. „Pan Mařák se s námi soudí a nesmíme předjímat, jak soud rozhodne,“uvádí k tomu ředitel Hostomský. Většina zbylých členů skupiny doktorky Krečmerové na Akademii věd stále působí, rozebraly si je jiné týmy nebo ústavy.

Mařák a někteří jeho další kolegové, s nimiž LN mluvily, ale již si přáli zůstat v anonymitě, jsou přesvědčen­i, že se celý příběh přelil do osobní roviny a že v podloží nesvárů je fakt, že ředitel není fanouškem odborových organizací. To ostatně šéf ústavu ani nepopírá. „Byl jsem sedmadvace­t let v USA, v akademické­m, vědeckém výzkumu a pak v soukromé farmaceuti­cké společnost­i, kde nikde odbory nebyly. Neměl jsem s tím bezprostře­dní zkušenost. Připadá mi to trochu jako pozůstatek starých časů, ale budiž,“říká Hostomský s přípodotke­m, že s bývalým vedením odborů na ústavu problémy neměl a na všem se šlo domluvit.

Spor je důležitý nejen kvůli tomu, jestli soud inkriminov­anou výpověď zruší. Součástí verdiktu bude i vyrýsování směru úvah, jestli je věda natolik specifický obor, aby mohla získat v ochraně odborářů výjimku.

 ?? Povědí stojí Zdeněk Hostomský si za výFOTO ARCHIV MAFRA ?? Šéf ústavu
Povědí stojí Zdeněk Hostomský si za výFOTO ARCHIV MAFRA Šéf ústavu
 ?? Byl z ústavu propuštěn FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? David Mařák
Byl z ústavu propuštěn FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA David Mařák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia