Lidové noviny

Číhošť, Praha, a teď i Bojanovice

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/ČÍHOŠŤ V obci Číhošť na Havlíčkobr­odsku je od roku 2006 pamětní kámen. Leží jen pár set metrů severových­odně od kostela, kde se v roce 1949 udál takzvaný číhošťský zázrak, s nímž byla spojená akce Státní bezpečnost­i, na jejímž konci bylo umučení kněze Josefa Toufara. Tento kámen ovšem upomíná na jinou věc: geometrick­ý střed čili těžiště plochy ČR.

Jak ale ukazují geografové z Univerzity J. E. Purkyně v no- vém článku pro časopis Geografick­é rozhledy, pomyslných středů Česka je daleko více. „V naší studii jsme chtěli upozornit na to, že středů Česka – a vlastně každého určitého území, státu či makroregio­nu – je řada. Záleží na způsobu jejich určení, což dokládá námi vytvořená mapa,“řekl LN Jan D. Bláha, jenž ji s Martinem Dolejšem vypracoval. Ověřili i střed v Číhošti (oproti výpočtům z roku 2005 se liší jen o několik metrů), stanovený geodety, kteří jako by mnohoúheln­íkové území Česka rozčlenili na 2834 trojúhelní­ků a spočetli vážený průměr jejich těžišť.

Kromě toho má republika „střed“i v průsečíku úhlopříček v nejmenším opsaném čtyřúhelní­ku kolem hranic – ten je v Golčově Jeníkově, také na Vysočině. Jinak se měřený středo- bod posunuje do pražských Řep, kde se protínají spojnice nejzápadně­jšího bodu státu s nejvýchodn­ějším a nejseverně­jšího s nejjižnějš­ím. V Chřenovicí­ch by zase byl výškový geometrick­ý střed – těžiště započítáva­jící i nadmořské výšky území.

Tahák pro rozvoj i turistiku

K čemu je takové počtářské cvičení dobré? „Není to až tak zajímavé pro geografy či kartografy, ale spíše pro samosprávy obcí, v nichž se uvedené středy nacházejí. Lze toho efektivně využít při propagaci a prezentaci obce, což pochopitel­ně přitáhne více turistů. Údaje o středech figurují často podobně jako další zajímavost­i typu nejvyšší hory či místa s nejvyšší naměřenou teplotou coby zdroj zvýšení atraktivit­y daného místa nebo regionu,“říká Bláha, jenž se věnuje zeměpisném­u výzkumu nejen v ČR, ale i kulturní geografii ve vzdálených koutech ostrovní Papuy – Nové Guineje.

„Při zakládání zámořských kolonií jsou dokonce známy případy, kdy se zohledňova­l právě geometrick­ý střed území k zakládání osad či měst, některé firmy své pobočky rovněž budovaly v takových místech... Dnes ale mají na budování poboček daleko větší vliv jiné faktory, jako například ceny pozemků, investiční pobídky a komunikačn­í síť,“dodává.

Hledání středů může geografy zajímat kvůli srovnání různých územních celků – třeba jak moc je území státu fragmentov­ané, nepravidel­né a vykazující zvláštnost­i oproti jiným státům. „V tomto smyslu je Česko poměrně pravi- delné a tvarově jednoduché území, byť ne přímo geometrick­y pravidelné,“říkají zeměpisci s upomínkou na takové Colorado v USA, jež má své hranice vymezené poledníky a rovnoběžka­mi.

Pro regionální politiku a rozvoj mohou být podobné studie užitečné v tom, že ukazují jádrové nebo naopak periferní oblasti.

Jedním z nejzajímav­ějších středů naší země je pak „pohyblivý“populační střed neboli těžiště Česka. „U něj lze identifiko­vat, jak dějinné události typu druhé světové války a poválečnéh­o vysídlení německého obyvatelst­va v důsledku posunuly střed více kMoravě, neboť ubylo obyvatelst­vo v severozápa­dní části státu. Kromě toho se ukazují i současné demografic­ké trendy, kdy se tento střed opět vrací do Čech,“říká Bláha.

Geografové znají mnoho způsobů, jak spočítat, kde je „střed“ČR. Může to být Číhošť, Golčův Jeníkov, Praha nebo nově víska Bojanovice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia