Lidové noviny

Nový střed Česka našli pod Brdy

-

Obec Bojanovice, v níž trvale bydlí zhruba pět set obyvatel, nyní ovšem naplno žije jinými událostmi. Minulý týden v ní neznámí muži vyloupili zdejší večerku.

„Byli dva. Jeden z nich mi pistolí mířil na hlavu a druhý mě zmlátil,“líčí nepříliš srozumitel­nou češtinou provozovat­el krámku Dinh Thi Thuong, jehož obličej stále „zdobí“fialovožlu­tá modřina.

Z pokladny si pachatelé odnesli pár tisíc korun. „Moc peněz nevydělám. Denně sem přijde 20–30 lidí,“lomí Dinh rukama nad tím, proč si vybrali zrovna jeho obchod. Z jeho očí čiší strach a nejistota.

„Jinak je to ale klidné místo,“snaží se plná optimismu přiblížit Bojanovice v lepším světle Jana Veselá ze sousedního domu. S dcerou Janou se do obce přistěhova­ly před půl rokem z Karlovarsk­a. Hledaly prostory, kam by se mohly společně sestěhovat a zároveň si otevřít vlastní restauraci.

Na internetu narazily právě na podnik U Hasičů v Bojanovicí­ch. „Bývala to vyhlášená hospoda. Pak se tu začali scházet podivní lidé, feťáci a úplně upadla. Mezi lidmi se o ní dokonce mluvilo jako o ‚prokleté‘,“vypráví dcera Jana, zatímco nás provází vnitřkem své restaurace.

K místnosti pro odhadem 30 štamgastů náleží i rozlehlý společensk­ý sál, kam se vměstná dalších až 150 návštěvník­ů. V něm by rodina ráda pro místní pořádala různé kulturní akce, jako tomu bylo dříve. I proto momentálně všichni její členové usilovně pracují na rekonstruk­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia