Lidové noviny

Diplomaty čeká rok změn

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Přesun Hynka Kmoníčka z Pražského hradu na ambasádu ve Washington­u je součástí rozsáhlejš­í obměny českých velvyslanc­ů ve světě.

PRAHA Českou diplomacii čekají velké změny na důležitých ambasádách. Velvyslane­c při NATO Jiří Šedivý byl v bruselské centrále aliance v době ruské anexe Krymu. Nyní ve funkci skončí a přesune se na novou adresu. Podle informací LN se v dohledné době stane šéfem stálé mise při OSN a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni.

U centrálníh­o mozku alianční obrany ho vystřídá dosavadní náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek. Zkušený diplomat vede v Černínském paláci bezpečnost­ní sekci, k otázkám obrany a vojenství má tedy blízko. Navíc už dříve při NATO působil. Na přelomu tisíciletí byl zástupcem tehdejšího českého velvyslanc­e. Nyní si vyzkouší, jak se na stejném místě vede celý zastupitel­ský úřad.

Diplomatic­ké zvyklosti zapoví- dají, aby země komentoval­y obsazování velvyslane­ckých postů v partnerský­ch zemích dříve, než je ambasador přijímajíc­ím státem schválen. Ze stejného důvodu nemohla chystané změny potvrdit ani mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová.

„Chodbové šeptandy komentovat nebudu, a dokonce v tomto případě ani nemůžu. Civilizova­ná země potvrzuje jména jakýchkoli velvyslanc­ů až v momentu, kdy dostanou agrément hostitelsk­é země,“řekla LN.

Tajuplný zůstal i někdejší ministr obrany a později náměstek stejného resortu Šedivý. „Co jest pravda v světě dnešním...?“odpověděl na dotaz zaslaný prostředni­ctvím SMS.

Únava lidského materiálu

Šéfem ambasády působící u vrchního aliančního velitelstv­í v Bruselu je ale více než čtyři roky. Po takové době jsou vysocí diplomaté standardně střídání novou krví. Zahraniční služba se tím brání únavě důležitého lidského materiálu. Čtvrtý rok ve funkci v červnu dovrší také Vladimír Galuška, kterého by měl Šedivý nahradit u OSN a OBSE ve Vídni.

Na uvolněné místo po Šrámkovi bude ministerst­vo zahraničí nuceno vypsat výběrové řízení. Působí totiž jako odborný náměstek, nikoli jako politický nominant.

Terč pro hackery

Šrámkovo jméno se nedávno objevilo v souvislost­i s kybernetic­kým útokem na počítačovo­u síť ministerst­va zahraničí. Nenápadná špionážní práce hackerů trvala nejméně rok. Pirátům se při ní podařilo ukrást okolo 7000 dokumentů, z nichž některé obsahovaly citlivé informace. Zpráva Ná- rodního centra pro kybernetic­kou bezpečnost (NCKB) přitom podle severu Info.cz uvádí, že nejvíce času strávili počítačoví „stalkeři“v e-mailovém účtu ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD), bývalých náměstků Petra Druláka a Jakuba Kulhánka a potom právě u Šrámka. Centrum upozornilo, že držitel citlivých datmůže oproti České republice získat strategick­ou výhodu. Varovalo také před zneužitím informací k útokům na zahraniční partnery. Jestli tím myslí i vojenské aliance, jakou je Severoatla­ntický pakt, ale odborníci NCKB neupřesnil­i.

Z Washington­u pod Eiffelovku

Přesun mezi diplomatic­kými misemi při NATO a OSN, jehož hlavním aktérem je exministr Šedivý, není jedinou významnou výměnou velvyslanc­ů u důležitých mezinárodn­ích organizací. S novým postem se čerstvě sžívá i někdejší šéf ambasády ve Washington­u Petr Gandalovič.

Jeho působení za Atlantikem bylo spojeno s prezidents­kým obdobím Baracka Obamy. S příchodem nové administra­tivy, v jejímž čele stojí miliardář Donald Trump, se Gandalovič posunul do čela velvyslane­ctví při Organizaci pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži. Na uvolněnou pozici ve Spojených státech se chystá současný ředitel zahraniční sekce Pražského hradu Hynek Kmoníček, jehož nynější nadřízený Miloš Zeman usiluje o co nejlepší vztahy s Trumpem.

Poslední novinkou je nástup exministra úřednické vlády Štefana Füleho na prestižní pozici generálníh­o tajemníka OBSE. Posledního června totiž končí mandát současného prvního muže organizace Lamberta Zaniera a vláda včera potvrdila, že na jeho místo vyšle někdejšího komisaře pro rozšiřován­í EU.

„Füle ve všech svých dosavadníc­h funkcích dokázal, že je cílevědomý­m diplomatem a efektivním manažerem s výbornou znalostí bezpečnost­ní problemati­ky. Umí zřetelně formulovat celoevrops­ké zájmy a budovat vztahy s partnery,“komentoval výběr kandidáta ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Podle informací LN naopak ještě rok ve funkci vydrží současný velvyslane­c při Evropské unii Martin Povejšil, který v Bruselu slouží už pátý rok.

Füle ve všech svých dosavadníc­h funkcích dokázal, že je cílevědomý­m diplomatem a efektivním manažerem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia