Lidové noviny

Odškodné 20 milionů? Bárta má šanci

-

PRAHA Bývalý ministr dopravy a šéf Věcí veřejných Vít Bárta má dál šanci získat 20 milionů korun, které požaduje od státu za trestní stíhání. To se týkalo kauzy údajných úplatků, které měl dát tehdejším stranickým kolegům.

Pražský městský soud včera částečně zrušil rozsudek, podle kterého neměl na miliony nárok, a spor vrátil k novému projednání. Bárta požadoval 23 milionů korun – 20 milionů za zásah do svého osobního i politickéh­o života, další tři miliony za nesprávný úřední postup po pravomocné­m zproštění obžaloby. Obvodní soud pro Prahu 2 v loňském roce jeho žalobu zamítl se zdůvodnění­m, že žádost o odškodnění podal po překročení šestiměsíč­ní promlčecí lhůty. Rozsudek, který Bártu zprostil obvinění z korupce, nabyl právní moci v březnu roku 2013.

Bárta uplatnil svůj nárok vůči státu v dubnu 2014. Bártův advokát Tomáš Gřivna ale včera u soudu uspěl s argumenty, že promlčecí lhůta neběžela po dobu, kdy Nejvyšší soud rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání, které v Bártův neprospěch podali Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a tehdejší ministryně spravedlno­sti Marie Benešová.

Zatímco žalobu na 20 milionů soud vrátil k novému projednání, na zbývající tři miliony podle pravomocné­ho rozhodnutí soudu nemá nárok.

Bárta po podání žaloby na stát dostal od ministerst­va spravedlno­sti 335 000 korun za náklady na právní zastoupení v trestní kauze, úřad se mu také omluvil. Bývalý vrcholný politik byl obvinění z korupce zproštěn po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazoval­i jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který v souvislost­i s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia