Lidové noviny

Na operátory dohlédne Telička

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Již od tohoto léta by občané EU měli po Evropě volat a využívat mobilní data za domácí ceny. Jedním z těch, kdo budou sledovat další osudy dohody mezi operátory o maximální ceně příplatků za datové přenosy, jež si navzájem účtují, bude i europoslan­ec Pavel Telička (ANO).

Telička dostal coby nově zvolený místopředs­eda Evropského parlamentu (EP) na starosti mimo jiné právě citlivou oblast informací a telekomuni­kací. Portfolio mu včera svěřil předseda evropské sněmovny Antonio Tajani.

Telekomuni­kační problemati­ku si Telička bude dělit ještě se dvěma dalšími místopředs­edy EP, stejně tak jako ICT byznys a inovační strategii EU. Do jeho portfolia připadne i evropská vnější bezpečnost. „Zastupuji předsedu Tajaniho ve vztazích s bezpečnost­ními organizace­mi, včetně NATO. Budu mít na starosti i vztahy s Latinskou Amerikou,“řekl LN Telička s tím, že mezi jeho úkoly patří také takzvaná konsiliace. Tedy jednání s Evropskou radou v případě, že premiéři členských zemí EU nekývnou na pozměňovac­í návrhy unijních zákonů, které dorazí z Evropského parlamentu.

Právě funkci spojky s členskými zeměmi společně s bezpečnost­ní tematikou Telička zdědil po svém šéfovi Tajanim, který byl místopředs­edou EP v letech 2014–2017.

Společně s dalšími třinácti místopředs­edy a kvestory evropské sněmovny Telička zasedl také v řídícím výboru EP. „Je to trochu podobné zasedání kabinetu. Předsednic­tvo spravuje personálie, finance, vede jednání s výbory a ostatními institucem­i. Tahle politická role by měla být podle Tajaniho posílena, abychom se neutápěli v administra­tivních otázkách,“vysvětluje europoslan­ec Telička.

Český europoslan­ec se v evropské politice pohybuje od roku 1991 – postupně jako diplomat, politik i lobbista. Zkraje 90. let minulého století pracoval na stálé misi ČR v Bruselu, později vedl český vyjednávac­í tým pro vstup do EU z pozice náměstka tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana. V roce 2004 se na půl roku stal prvním českým eurokomisa­řem, než ho ve funkci nahradil Vladimír Špidla za ČSSD.

V Bruselu pak Telička deset let působil jako lobbista ve firmě BXL Consulting, kterou spoluvlast­nil společně s Petrem Ježkem, dnes dalším europoslan­cem za ANO. Radil mimo jiné British American Tobacco, brněnskému magistrátu nebo Agrární komoře.

Pavel Telička jako lobbista pracoval i pro pražský magistrát, kterému pomáhal v kauze dotací EU na Ústřední čistírnu odpadních vod v metropoli.

Působil rovněž ve společnost­ech New World Resources a RGB Byty, které spadaly do těžařského impéria podnikatel­e Zdeňka Bakaly. V roce 2013 se pak stal jednou z mediálních tváří hnutí ANO a BXL Consulting poslal do likvidace.

Telička byl jedním ze čtrnácti místopředs­edů EP zvolených před měsícem v rámci nového obsazování postů v polovině volebního období europoslan­ců, které vyprší v létě 2019.

Nabídku dostal na základě politické dohody mezi Evropskou lidovou stranou (EPP) a liberální aliancí (ALDE), v níž je Telička místopředs­edou. Výměnou za podporu italského lidovce Tajaniho na postu šéfa Evropského parlamentu ALDE získala dva místopředs­ednické posty. Kromě Teličky se Tajaniho zástupcem stal také Němec Alexander Lambsdorff.

Od vstupu Česka do EU v roce 2004 je Telička čtvrtým Čechem, který získal místopředs­ednickou funkci v Evropském parlamentu. Stejný post v minulosti zastávali Miroslav Ouzký, Oldřich Vlasák ( oba ODS) a Libor Rouček (ČSSD).

Místopředs­eda Evropského parlamentu Pavel Telička dostal na starosti telekomuni­kace a bezpečnost­ní otázky EU.

 ?? Včera dostal na starost telekomuni­kace. FOTO MAFRA – SALAČ JAN ?? Pavel Telička
Včera dostal na starost telekomuni­kace. FOTO MAFRA – SALAČ JAN Pavel Telička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia