Lidové noviny

Odborné školy tíží maturita z cizích jazyků

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Matematika podporuje logické a analytické myšlení, proto z ní budou skládat povinnou maturitní zkoušku všichni studenti.

Tento záměr ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) ovšem naráží čím dál více na řadu nesrovnalo­stí, které dopadají hlavně na odborné školy.

Gymnázia a lycea už mají totiž jisté, že se počtům u zkoušky z dospělosti nevyhnou od jara 2021. Na tom se dohodli ministři na konci loňského roku. Studenty z těchto škol tedy čekají ve společné části maturit celkem tři povinné zkoušky – z českého jazyka, matematiky a cizího jazyka.

Střední odborné školy budou mít od té doby dva povinné předměty, kromě českého jazyka na ně automatick­y padne právě cizí jazyk. Podle informací LN to ale školy tohoto typu často netuší.

„Žáci posledních ročníků ostatních oborů vzdělání s maturitní zkouškou budou od školního roku 2020/2021 vedle povinného českého jazyka a literatury skládat jako druhou povinnou ve společné části i zkoušku z cizího jazyka,“potvrdila mluvčí ministerst­va Jarmila Balážová.

Matematika pro vinohradní­ky

Matematiku, která se řady těchto oborů úzce týká, si tak budou moci zvolit jako volitelný předmět. Cizí jazyk se ale na těchto školách podle odborníků neučí dostatečně.

Představit si to neumí ani Tomáš Feřtek ze společnost­i EDUin, která se zabývá vzdělávání­m: „Myslím, že povinný cizí jazyk přichází v úvahu až se třemi povinnými zkouškami pro všechny.“

Kdy se tak přesně stane, není ještě jisté. Ministryně Valachová pracuje s dvěma možnostmi – buď by šlo o školní rok 2021/2022, nebo 2022/2023.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) se ale od posledního jednání o státní maturitě z matematiky nemůže dohodnout, které všechny obory by vůbec měly v jednom či druhém termínu přijít po gymnáziích a lyceích na řadu.

Valachová bojuje za to, aby se zkouška týkala 104 oborů. Některé ale do seznamu nepatří, namítá například ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten kritizuje, že by z počtů museli maturovat i studenti zahradnict­ví nebo třeba vinohradni­ctví.

Valachová trvá na svém

Včera měli ministři tento problém řešit znovu. Sešlo se jich ale málo, Valachová tak požádala o odklad na příští týden.

Připomínky ostatních kolegů z konce loňského roku však podle všeho ministryně nevzala v potaz a trvá na svém.

„Žáci těchto oborů vzdělání připraveni budou, už nyní je v rámcových vzdělávací­ch programech daných oborů vzdělání ve výuce zařazen dostatečný minimální počet hodin matematiky,“napsala její mluvčí Balážová.

Výjimku dostaly rovnou umělecké, sociální a zdravotnic­ké obory. Například ale zdravotnic­ká lycea, jež připravují na studium na lékařských fakultách a vyšších zdravotnic­kých školách, se matematice nevyhnou. Podle resortu mají dostatek hodin tohoto předmětu. Feřtek je ale přesvědčen­ý, že ministerst­vo od povinné zkoušky z matematiky de facto ustupuje: „Stále oddaluje termín. Ony totiž tři povinné zkoušky budou za současného stavu znamenat zásadní zvýšenímír­y neúspěšnos­ti u maturity. Totéž by hrozilo u povinného jazyka. Ale tuhle variantu si představit vlastně nedovedu.“

Z matematiky propadlo loni 24 procent, z němčiny 21 procent a z angličtiny necelých šest procent studentů.

 ?? Roku 2021 a lyceí už mají jisté, že se počtům u maturity nevyhnou od jara FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Studenti gymnázií
Roku 2021 a lyceí už mají jisté, že se počtům u maturity nevyhnou od jara FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Studenti gymnázií

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia