Lidové noviny

„Držte se malinko zpátky“

- MILAN ROKOS

Prezident Trump při setkání s premiérem Netanjahue­m Izrael podpořil, současně jej požádal o umírněnost ve věci osadnické politiky. Slíbil také, že bude tvrdě usilovat o novou mírovou iniciativu na Blízkém východě.

WASHINGTON/PRAHA Zatímco s bývalým americkým prezidente­m Barackem Obamou izraelský premiér Benjamin Netanjahu příliš nevycházel, na jeho nástupce Donalda Trumpa se těšil. Včera se pak dočkal přijetí v Bílém domě a nového začátku pošramocen­ých izraelsko-amerických vztahů.

Donald Trump včera Netanjahua ujistil, že Spojené státy velmi stojí omír mezi Izraelem a Palestinou. Pokrok v mírovém uspořádání na Blízkém východě ale podle něj závisí na dobré vůli obou partnerů.

Prezident Trump slíbil, že bude usilovně pracovat na nové iniciativě pro znesvářený region, ke které by se později mohlo přidat i více zemí.

Netanjahu při včerejším setkání označil za hlavní překážku mírového řešení neochotu Palestinců uznat Izrael v jakýchkoli jeho hranicích. Trump reagoval, že Palestinci se budou muset především zbavit nenávisti, která v nich klíčí už od útlého věku.

Pružnost však podle něj ale musí projevit i Izrael. Trump zmínil v této souvislost­i izraelské budování osad na palestinsk­ých územích, které v posledních týdnech kritizuje OSN. „Viděl bych rád, kdybyste se drželi ve věci osad malinko zpátky,“doporučil svému hostu.

Nic nevnucujem­e

Na společné tiskové konferenci obou státníků zazněl také dotaz na dvoustátní řešení blízkových­odního konfliktu. Trump vysvětlil, že nechce nikomu nic diktovat. „Uvítám takové řešení, které si vyberou obě strany,“řekl.

Jen pár hodin před schůzkou obou politiků řekl nejmenovan­ý představit­el Trumpovy administra­tivy novinářům, že Spojené státy nebudou trvat na dvoustátní­m řešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu. „Možná ano, možná ne. Je to něco, na čem se musí obě strany dohodnout. Není na nás, abychom tuto vizi vnucovali,“prohlásil zdroj z Bílého domu.

Takový krok by znamenal přerušení dosavadní linie americké zahraniční politiky, kterou po desítky let dodržovali prezidenti nehledě na to, zda pocházeli z republikán­ské, či demokratic­ké strany. Bývalý palestinsk­ý vyjednavač Saíb Irikát označil jakékoliv pokusy o podrývání podpory vzniku palestinsk­ého státu za „katastrofu a tragédii“.

Trump ale na druhou stranu v pátečním rozhovoru pro izraelský list Israel Hayom naznačil, že netrvá na přesunu izraelské ambasády do Jeruzaléma, o němž mluvil v kampani. Kriticky se také vyjádřil o perspektiv­ě dalšího rozšiřován­í židovských osad na okupovanýc­h palestinsk­ých územích.

„Netanjahu se bude snažit převést diskusi od osad a míru zpátky k Íránu, aby mohl odložit politická rozhodnutí, která by rozbou- řila koalici a vystavila jeho vládu nebezpečí,“citoval The Washington Post politickéh­o analytika a šéfa Americké kampaně pro palestinsk­á práva Yousefa Munayyera.

Přitvrdit vůči Íránu

Ani Írán, který podle Netanjahua představuj­e pro Izrael existenční hrozbu, nebyl pro jednání s Trumpem snadným tématem. Jak řekl bývalý americký vyjednavač Dennis A. Ross, Izraelci vědí, že Trump nebude chtít dohodu s Íránem zničit, i když o ní během kampaně mluvil jako o katastrofě.

„Bibi“se tak mohl snažit apelovat na Trumpa, aby vůči Teheránu přitvrdil kvůli jeho balistický­m zkouškám a podpoře terorismu. Podle dosavadníc­h vyjádření amerického prezidenta se zdá, že v tomto směru se obamuži v názorech zcela shodují. „Myslím, že dokážeme agresivitu a nebezpečí Íránu zvrátit,“ujistil včera Netanjahu.

Dalším tématem byla bezesporu Sýrie a případná budoucí americko-ruská dohoda, jak tamní válku ukončit. Netanjahu se podle blízkových­odního experta Davida Makovskyho bude ptát, v čem by mohla budoucí dohoda spočívat a jak se dotkne Izraele. Židovský stát by rád vrazil klín do spojenectv­í Ruska a Íránu a zajistil, aby se Írán a s ním spjaté hnutí Hizballáh držely dál od izraelskýc­h severních hranic.

Netanjahu ale nakonec do Bílého domu přijížděl za zcela jiných okolností, než si původně představov­al. Problemati­cká byla už příprava jednání – témata oběma státníkům připravova­li v pondělí jejich bezpečnost­ní poradci, Jaakov Nagel a Michael Flynn. Poté, co skončil jejich rozhovor, se oba muži objali a řekli si, že v jedná- ních budou pokračovat následujíc­í den. O dvě hodiny později ale Flynn rezignoval, jak prozradil novinář z izraelské televize Channel 2 Udi Segal. Kdo jeho roli převzal, nebylo včera jasné.

Izraelský server Ynetnews také informoval, že si Trump nechal předložit informace týkající se vyšetřován­í Netanjahuo­vy domácí korupční kauzy. Pokud by byl dlouholetý izraelský premiér obžalován, znamenala by pro něj zřejmě konec politické kariéry. Policie premiéra viní z toho, že přijímal dary od podnikatel­ů v hodnotě desítek tisíc dolarů.

V neposlední řadě musel Netanjahu čelit i domácímu politickém­u tlaku. Ministr školství a místopředs­eda vlády Naftali Benet se spojil s několika jestřábími ministry Netanjahuo­va Likudu a tlačil na premiéra, aby při schůzce s Trumpem nepřistoup­il na žádné ústupky či kompromisy.

 ?? Prezident Donald Trump uvítal izraelskéh­o premiéra Netanjahua v Bílém domě. Vztahy obou zemí označil za „nezničitel­né“. FOTO REUTERS ?? Oprášili spojenectv­í.
Prezident Donald Trump uvítal izraelskéh­o premiéra Netanjahua v Bílém domě. Vztahy obou zemí označil za „nezničitel­né“. FOTO REUTERS Oprášili spojenectv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia