Lidové noviny

Rozdávají zprávy jako lízátka, zuří Trump

-

„Že by to byly NSA a FBI?“naznačil Trump směrem ke dvojici zpravodajs­kých agentur v jednom z příspěvků, které se včera objevily na jeho twitterové­m účtu. O tom, jakým způsobem se k novinářům dostaly citlivé informace, které vrhají stín podezření ze spolupráce s Rusy před prezidents­kými volbami hned na několik jeho poradců, se přitom vedou horlivé debaty již několik dní.

Nejprve se minulý týden ukázalo, že ještě před Trumpovou inaugurací penzionova­ný generál

jehož si vybral za hlavního bezpečnost­ního poradce Bílého domu, opakovaně komunikova­l s ruským velvyslanc­em. A to zřejmě i o možném zrušení protiruský­ch sankcí.

O Flynnovi, jenž mezi roky 2012 a 2014 stál v čele zpravodajs­ké služby Pentagon (DIA), se traduje, že si v jejím čele nadělal řadu nepřátel. Údajně totiž k nevoli dalších zpravodajs­kých agentur

chael Flynn, Mi-

usiloval o větší působnost svých lidí i za hranicemi a zapojení do krizí, jakou byla v té době třeba ta na Ukrajině. Domáhal se prý také užší spolupráce jmenovitě se CIA. V kuloárech se rovněž hovoří o tom, že si příliš nepadl do oka s nynějšími Trumpovými ministry zahraničí a obrany.

Pro co však chybí jakékoliv vy- světlení, je to, proč si jako bývalý šéf vojenských zpravodajc­ů nedával Flynn při komunikaci s ruským ambasadore­m větší pozor. O tom, že americké tajné služby ruské diplomaty sledují, musel velmi dobře vědět.

Jak se navíc nyní ukazuje, už 26. ledna upozornilo ministerst­vo spravedlno­sti Bílý dům, že Flynn by kvůli těmto svým stykům mohl být vydírateln­ým. Šéfku resortu a generální prokurátor­ku Sally Yatesovou, která před tím varovala, nedlouho poté Trump z úřadu odvolal, když se postavila proti jeho dekretu zakazující­mu vstup do země občanům sedmi převážně muslimskýc­h zemí.

Spojitost s útoky hackerů se zatím neprokázal­a

Po včerejšku to nicméně vypadá, že hlavní bezpečnost­ní poradce Flynn je jen jeden z mnoha bolehlavů, které nyní nového šéfa Bílého domu sužují. List The New York Times s odvoláním na čtyři současné i bývalé vysoce postavené činitele, jejichž jména vzhledem k citlivosti celé záležitost­i neuvedl, napsal, že opakovaně byli v kontaktu s Rusy i další lidé z prezidento­va okolí. Jmenovitě podle nich šlo o styky s představit­eli ruských tajných služeb.

Vyplývá to prý z komunikace, kterou zachytili přibližně ve stejné době, kdy začali podezřívat Moskvu ze snahy ovlivnit výsledky prezidents­kých voleb napadením účtů vedení Demokratic­ké strany. Dotyční ale uvedli, že se zatím žádná spojitost mezi těmito událostmi a komunikací Trumpových lidí s Rusy neprokázal­a.

Jediným, koho list z dotyčných Trumpových spolupraco­vníků na základě těchto informací jmenoval, je Paul Manafort – někdejší volební manažer kampaně. Loni v srpnu na funkci rezignoval kvůli obvinění, že mezi roky 2007 a 2012, kdy působil na Ukrajině, pobíral peníze od tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Manafort nařčení z kontaktu s Rusy v době, kdy šéfoval Trumpově kampani, označil za absurdní.

Demokraté v Kongresu nyní žádají důkladné vyšetření všech možných vazeb šéfa Bílého domu a jeho lidí na Rusko. Chtějí přitom, aby se od něj distancova­l nově dosazený generální prokurátor Jeff Sessions, jenž je ze své funkce také členem Trumpova kabinetu a stál po jeho boku už v době kampaně.

Vůči prezidento­vi se však zdvihá v Kongresu vlna nevole i mezi částí republikán­ů. Jako jeden z prvních se vůči událostem posledních dní ohradil senátor a někdejší rival Baracka Obamy v boji o první mandát John McCain. „Kdo to má celé na povel? Kdo má na svědomí tuhle politiku? Kdo vlastně rozhoduje?“pohoršoval se v prohlášení McCain, který už dříve kritizoval Trumpa za smířlivý přístup k Rusku.

Navrch také Úřad pro vládní etiku tento týden vyzval Bílý dům, aby prezidento­va poradkyně Kellyanne Conwayová čelila discipliná­rnímu řízení. Minulý týden totiž v rozhovoru se stanicí Fox News vyzývala Američany, aby kupovali výrobky oděvní značky Trumpovy dcery Ivanky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia