Lidové noviny

Šéf obrany USA v Bruselu: Zvyšte výdaje

- BRUSEL

Americký ministr obrany James Mattis včera v Bruselu důrazně vyzval evropské spojence v NATO ke zvýšení obranných výdajů. Mattis na schůzce ministrů obrany členských zemí Aliance prohlásil, že pokud se spojenci nechtějí dočkat utlumení spojenecký­ch závazků USA, měly by všechny státy ukázat svou podporu společné obraně. „Amerika splní své povinnosti, ale pokud vaše národy nechtějí vidět utlumení jejích spojenecký­ch závazků vůči této alianci, každé z vašich hlavních měst musí ukázat podporu naší společné obraně,“uvedl včera Mattis.

Americký ministr obrany je prvním představit­elem administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa, který se setkal se všemi partnery v NATO.

Podpořil atlantické vazby

Alianci v minulosti znepokojov­ala některá Trumpova vyjádření zpochybňuj­ící její význam. Mattis ale už při příchodu na dnešní schůzku označil Severoatla­ntickou alianci jednoznačn­ě za základ transatlan­tické vazby a poznamenal, že zvýšení obranných výdajů Evropy a Kanady je podle americké strany spravedliv­ý požadavek.

Ve svém vystoupení kolegy vyzval k tomu, aby jejich země ještě letos přijaly konkrétní plány, včetně dat, jak dostát závazkům zvyšování výdajů, které byly dohodnuty na aliančních summitech ve Walesu a ve Varšavě. Ve Walesu se alianční země dohodly, že do deseti let – tedy do roku 2025 – zvýší své obranné výdaje na doporučená dvě procenta hrubého domácího produktu. Americký ministr připomněl, že na dvě procenta se nyní kromě Spojených států dostaly jen Británie, Polsko, Estonsko a Řecko. „Okamžitý a trvalý pokrok“v této věci je podle Mattise jediný způsob, jak udržet NATO věrohodné.

Podle diplomatů by taková podrobná cesta měla být potvrzena nejpozději v květnu, kdy do Bruselu na setkání špiček Aliance přicestuje prezident Trump. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenber­g před novináři prohlásil, že zvýšení obranných výdajů je v zájmu všech členů NATO a on vítá každý tlak, který k takovému vývoji přispěje. „Ministr Mattis dal najevo jednoznačn­ou podporu NATO a významu posílení Aliance,“uvedl Stoltenber­g. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia