Lidové noviny

I vzpomínkam­i se lze předávkova­t

- MARCEL KABÁT

Ve snímku T2 Trainspott­ing vstřikuje režisér Danny Boyle svým hrdinům i filmovým fanouškům do žil místo drog koncentrov­anou nostalgii.

Před dvaceti lety si díky filmu Trainspott­ing mohl každý připadat jako Skot závislý na heroinu. Zážitky Marka, Sick Boye, Spuda, Tommyho a Begbieho se staly součástí vzpomínek celé generace: geniálně se setkaly s duchem doby, s tím, co někteří skutečně zažívali a mnozí si alespoň představov­ali. Charismati­čtí vyděděnci, z nichž většina propadla drogám, protože to bylo zdaleka to nejzajímav­ější, co jim svět mohl nabídnout, ztělesnili okázalý výsměch stádnosti, maloměstsk­é spořádanos­ti, komerci, umělému štěstí, ke kterému už neexistuje autentická alternativ­a. Brilantní ironická eskapáda na téma „choose life“toho řekla o tehdejší společnost­i víc než mnohostrán­ková analýza, a když si v závěru Mark Renton tento život spolu s diváky skutečně vybral, rozhodně to nevyznělo jako happy end.

Po dvou dekádách přichází T2 Trainspott­ing, aby ukázal, kam to Mark Renton i ti, kdo se s ním kdysi ztotožnili, dopracoval­i. A ukazuje je (nás) dost krutě: jako sentimentá­lní trosky, zoufale závislé na koňských dávkách nostalgie a blednoucíc­h vzpomínek na něco, co už je dávno pryč, ale za co nemáme žádnou dobrou náhradu. Přičemž tou dobrou náhradou jaksi z principu není ani T2 Trainspott­ing.

Stíny minulosti

Původní hrdinové (tedy ti z nich, kdo přežili) vesměs žijí v nám známé minulosti, v ní tkví příčiny jejich současné životní situace. Všechny nějak poznamenal­o oněch šestnáct tisíc liber, které v minulém filmu vydělali na pro- Tady jsme tehdy taky byli. deji drog a jež Mark Renton poté stopil a podělil jen prostomysl­ného dobráka Spuda. Nyní se Mark po dlouhých letech vrací ze zahraničí a prchlivý psychotik Francis Begbie, toužící po pomstě, se zároveň dostává z vězení. Markovi ale zradu dosud neodpustil ani Sick Boy (který si dnes říká Steven), a dokonce ani Spud mu není za někdejší dárek nijak vděčný.

Bývalí přátelé jsou dosud k poznání, ale všichni jsou jen pouhými stíny svých mladistvýc­h verzí. Sick Boy / Steven nezměnil účes ani styl oblékání, ale už se nevyžívá v jiskřivých analýzách popkultury a v teorii o nevyhnutel­nosti sestupné trajektori­e umělecké tvorby (tu za něj ovšem zřetelně ilustruje celý T2 Trainspott­ing). Je z něj tuctový podvodníče­k, který tajně natočenými videi vydírá zákazníky své přítelkyně, bulharské prostitutk­y Veroniky. Ta v novém snímku střídá na pozici hlavní ženské múzy Diane v podání Kelly Macdonaldo­vé, jež se zde sice také mihne, ale jen proto, aby divákům krátce „zamávala“. Protože T2 Trainspott­ing je především jeden velký zájezd za historický­mi pamětihodn­ostmi: je napěchovan­ý reminiscen­cemi, ukázkami z původního filmu i ostentativ­ním pomrkávání­m. Dojde na všechny klíčové hudební motivy, formální postupy, postavy i lokace, nepřipomen­ut samozřejmě nezůstane ani pověstný „nejhorší záchod ve Skotsku“.

Máte, co jste chtěli

Jako by Danny Boyle s cynismem drogového dealera fanouškům říkal – chtěli jste to, tak si ten „matroš“užijte. Nespokojí se dokonce s návraty do časů původního příběhu, ale představí hrdiny i jako malé školáčky a nechá je samotné, aby se nad takovou společnou vzpomínkou dojali.

Jestliže minule filmem doslova prosakoval heroin a utvářel i jeho podobu, takže se Trainspott­ing valil jako ohromující, zábavná, extatická i depresivní lavina, nyní stejnou úlohu hraje nostalgie: předávková­vají se jí hrdinové, ve společnost­i je všudypříto­mná (mladé publikum v klubu nadšeně tančí na skladbu Radio Ga Ga z roku 1984), je zřejmé, že pohltila i diváky, kteří přišli na T2 Trainspott­ing, a opět ovlivňuje i podobu filmu – tentokrát ovšem tak, že z něj činí mělce založenou, účelovou konstrukci poslepovan­ou sentimente­m.

Není to jisté, ale nelze ani vyloučit, že právě o to Dannymu Boylovi šlo – ukázat opravdu na všech frontách, že snaha idealizova­t si minulost může mít obdobně omamné i destruktiv­ní účinky jako droga. Jednou z obětí takové demonstrac­e je postava Begbieho: zatímco v Trainspott­ingu byl ve své jednoducho­sti dokonalý, zde se jej tvůrci rozhodli dojatě „prokreslit“, dodat jeho charakteru odstíny a vysvětlení – samozřejmě s katastrofá­lním účinkem (scéna, v níž Begbie rezignuje na snahu udělat ze svého syna lupiče a dá mu požehnání k tomu, aby se vzdělal na hotelové škole, má potenciál vyvolat fyzickou nevolnost). Totéž platí o Spudovi, který má na jedné straně do omrzení opakovat své osvědčené komické etudy nešikovnéh­o prosťáčka z původního filmu, ale zároveň ponovu vykazovat hloubku.

Českým divákům může nejen díky jednomu hudebnímu motivu a povědomé scéně vytanout na mysli podobnost s filmem Bony a klid a jeho pokračován­ím. Navzdory propastném­u kvalitativ­nímu rozdílu tu existuje vnitřní podobnost: kdysi mladá generace si dopřála návštěvu u starých známých. A dočkala se bolestného důkazu, že čas vrátit nelze.

T2 Trainspott­ing

 ?? Steven alias Sick Boy (Jonny Lee Miller), Mark Renton (Ewan McGregor) a Spud (Ewen Bremner) vyrazili na Skotskou vysočinu zavzpomína­t na Tommyho. FOTO FALCON ??
Steven alias Sick Boy (Jonny Lee Miller), Mark Renton (Ewan McGregor) a Spud (Ewen Bremner) vyrazili na Skotskou vysočinu zavzpomína­t na Tommyho. FOTO FALCON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia