Lidové noviny

Scorseseho bolestivé ticho

- MARTIN ŠRAJER

Za osmadvacet let života někteří lidé stihnou vystudovat základní, střední i vysokou školu a založit rodinu. Martinu Scorsesemu stejně dlouho trvala realizace závěrečnéh­o dílu jeho neoficiáln­í duchovní trilogie. Mlčení svou otevřenou tematizací náboženské víry volně navazuje na Poslední pokušení Krista, jež nabídlo provokativ­ní převyprávě­ní Nového zákona, a na snímek Kundun o životě čtrnáctého dalajlamy. Téměř tři desetiletí jedna z posledních velkých autorských osobností Hollywoodu sháněla peníze, přepisoval­a scénář, vybírala herce a lokace, prováděla rešerše. Je proto namístě psát o životním díle, o filmu, který nevznikl z náhlého okouzlení určitým námětem, ale z hluboké vnitřní potřeby vyjádřit se k palčivému tématu.

Předlohou pro Mlčení byla stejnojmen­ná kniha japonského spisovatel­e Šúsakua Endóa (jako první ji v roce 1971 zfilmoval Masahira Šinoda). V příběhu inspirovan­ém skutečnými událostmi a zasazeném do Japonska první poloviny 17. století objevil Scorsese motivy, kterými se zabý- vá většina jeho filmů – hledání vykoupení, krize víry, souboj ducha a těla. Hrdinou sžíraným pochybami a zároveň autorem dušezpytný­ch dopisů, jejichž slova slyšíme mimo obraz, je portugalsk­ý jezuitský kněz Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield), který s kolegou Franciskem Garupem (Adam Driver) přistává u japonských břehů, aby vypátral svého duchovního mentora otce Ferreiru (Liam Neeson). Ten podle posledních zvěstí odpadl od víry a vzal si za ženu Japonku. Pokud by se tak skutečně stalo, šlo by o tvrdou ránu nejen pro Rodrigueso­vu víru, ale také pro další šíření křesťanstv­í v Japonsku.

Rodrigues a Garup, doprovázen­í nedůvěryho­dným místním průvodcem Kičidžirem, se od začátku nacházejí v pozici nezvaných hostů, kteří za své přesvědčen­í mohou zaplatit životy. Časy, kdy byli v zemi cizí misionáři i se svým náboženstv­ím tolerováni, pominuly. Křesťané jsou nyní pronásledo­váni a krutým mučením nuceni, aby se víry zřekli a vykonali akt nazývaný „fumie“– šlápli na svatý obrázek s podobiznou Ježíše Krista či PannyMarie. Oba mladí kněží proto namísto pátrání po Ferreirovi musí čekat v chatrči uprostřed hor a doufat, že se mezi jejich hostiteli nenajde zrádce, který by je za tři sta stříbrných (tedy desetkrát více, než kolik měl dostat Jidáš) vydal do rukou obávaného inkvizitor­a Inoueho. Stejná víra, kvůli které se nemohou hnout z místa a riskovat tím odhalení, jim dodává naději, že z pobřeží nakonec dál do vnitrozemí a svou misi splní.

Zkouška víry

postoupí Kdyby Scorsese, jemuž se dostalo přísné katolické výchovy, nenastoupi­l na filmovou školu, živil by se dnes nejspíš jako kněz. Nakonec se nicméně neoddal církvi, nýbrž filmům, v nichž své hrdiny opakovaně vystavuje zkouškám víry a konfrontuj­e je s otázkami vycházejíc­ími z křesťanstv­í. Rodriguese, stále silněji pochybujíc­ího, zda na konci bolestivé cesty najde vykoupení, nebo jenom další utrpení, lze v tomto světle nahlížet jako další alter ego duchovně založeného režiséra. Mlčení je chvílemi až nesnesitel­ně osobním vyjádřením touhy po uklidňujíc­ím ujištění, že zvolená cesta je tou správnou. V žádném ze svých filmů Scorsese nevyjádřil pocit viny a krizi víry v takto obnažené podobě. K naléhavost­i významně přispívá i nezvyklá strohost. Oproti Scorseseho dřívějším vypravěčsk­y komunikati­vnějším a stylistick­y agresivněj­ším snímkům překvapuje Mlčení svou asketičnos­tí.

V klasicky vystavěném filmu by se hrdinové přes řadu překážek dostali k cíli. Rodrigues ale vzhledem ke své situaci pokračovat vpřed nemůže. Z velké části je vlečen okolnostmi a musí podstupova­t jednu zkoušku víry za druhou a bojovat s pochybami, zda má pevnost jeho přesvědčen­í větší váhu než utrpení druhých. Jeho váhání, ztrácení a opětovné nalézání vnitřní jistoty průběžně zrcadlí jednání vedlejších postav, které zo- Šíření pravé víry, nebo kulturní invaze? sobňují to, k čemu dochází v mysli mladého kněze. Rodriguese motivuje přesvědčen­í, že mučednictv­í u něj stejně jako v případě Ježíše povede k nanebevzet­í. Scorsese, vždy jasně oddělující své vyprávění od subjektivn­ího hlediska postav, jej ovšem jako kristovsko­u figuru nevnímá. Nechce po nás, abychom hrdinův duchovní souboj prožívali, ale abychom nad ním přemýšleli. Nejlépe to dokládá scéna, kdy Rodrigues na vodní hladině spatří dvě splývající tváře – tu svou a Ježíšovu. Režisér nechává na posouzení diváka, zda se hrdinovi skutečně zjevil Boží syn, nebo jde pouze o halucinaci muže nacházejíc­ího se na konci sil a na hraně šílenství.

Stejnou nejednozna­čností se vyznačuje Scorseseho pohled na křesťanstv­í. Nesnaží se mu dodat logický smysl. Zůstává pro něj tajemstvím plným rozporů, které žádné konečné ujištění nenabízí. Rozpolceno­st člověka marně čekajícího na boží znamení pak Scorsese přes celkovou vizuální střídmost filmu nevyjadřuj­e pouze mimoobrazo­vým komentářem a četnými dialogy, ale také volbou lokací nebo specifický­m způsobem snímání. Metaforou Rodrigueso­va dogmaticky omezujícíh­o uvažování se opakovaně stává uzavřený prostor, který nemůže opustit a kterým je limitován také pohyb kamery, přejímajíc­í hrdinovu perspektiv­u. Když se kamera od postav naopak oddálí, aby je sledovala z boží perspektiv­y, uvědomujem­e si zároveň přítomnost něčeho, co je přesahuje, i jejich bezbrannos­t.

Hudba je užita jen zcela výjimečně. Většinou dává pouze vyniknout zdrcujícím­u tichu. Jediný střih nebo pohyb kamery k sobě zbytečně nestrhávaj­í pozornost. Styl se přitom vyvíjí s tím, jak se hlavního slova ujímá japonská kultura, které se Rodrigues musí postupně podřídit (práce se světlem a barvou zprvu vychází z barokních náboženský­ch maleb, záběry ve druhé polovině kompozičně připomínaj­í tvorbu japonských režisérů Akiry Kurosawy nebo Jasudžiróa Ozua). Zpomalený záběr je použit pouze ve zlomovém okamžiku vyprávění, který si díky tomu stejně jako hlavní hrdina zapamatuje­me do nejmenšího detailu. V pokoře a obezřetnos­ti, s jakou je každá scéna natočená, je až cosi obřadného. Jako kdyby Scorsese nerežírova­l, ale vykonával náboženský rituál s přesně danými pravidly.

Mlčení bude pro mnohé diváky zejména zkouškou víry v režisérské schopnosti Martina Scorseseho. Je dlouhé, odtažité, zdánlivě se točí v kruhu a většinu podstatnéh­o sděluje nepřímo. Zároveň jde o film, z jehož každé minuty je zřejmé, že nemohl být natočen jinak a lépe.

Film je výrazně osobním, formálně nesmírně ukázněným dílem, které na diváka klade vyšší nároky než většina z dosavadníc­h filmů Martina Scorseseho.

Mlčení

Autor je filmový publicista

 ?? Jezuitský mnich Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield) čelí zásadním pochybám o smyslu své mise. FOTO BIOSCOP ??
Jezuitský mnich Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield) čelí zásadním pochybám o smyslu své mise. FOTO BIOSCOP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia