Lidové noviny

Masakr v protektorá­tním rozhlase

- JOSEF CHUCHMA

VČeské televize právě běžící seriál Bohéma, napsaný scenáristk­ou Terezou Brdečkovou, režírovaný Robertem Sedláčkem a inspirovan­ý osudy některých filmových herců v období protektorá­tu i v letech po něm, je novou příležitos­tí k diskusím. Spolu s nedávným výročím anticharty se zde opět nabízejí otázky o míře a povaze kolaborace populárníc­h umělců tváří v tvář nátlaku totalitari­stického režimu. Představen­í Tygra v tísni Ticho, nahrává se! je v této věci co do možného ohlasu a dosahu skromným podotknutí­m. Už proto, že pražská Vila Štvanice, kde soubor působí, je prostorem pro menší divadla, pro komorní produkce na rozhraní alternativ­y a „běžných“scén.

Marie Nováková a Zuzana Burianová se při přípravě své inscenace inspiroval­y osudy několika reálných osob, jež za Protektorá­tu Čechy a Morava účinkovaly v Českém rozhlase. Autorky využívaly i dobové dokumenty, které do textu zakomponov­aly. Někdo bezostyšně kolaborova­l, někdo se koupit nenechal, pořádně však zaplatili všichni – ať už za války, či po ní. Tak například rozhlasový i píšící reportér Franta Kocourek se ke spolupráci s nacisty nezavázal a skončil v Osvětimi, kde v květnu 1942 zemřel. Zdena Kavková Innemanová, žena filmového režiséra Innemana, byla v éře němého filmu tuzemskou hereckou hvězdou. Za války natáčela rozhlasové propagandi­stické skeče a stala se konfidentk­ou gestapa. Po válce vyfasovala patnáct let žaláře. Alois Kříž se v protektorá­tním roz- hlase prodral do důležitých funkcí, podílel se na antisemits­kých přednáškác­h a také na propagandi­stických skečích. V roce 1947 byl popraven.

Od grotesky až po patetické okamžiky

To jsou tři z figur, jimiž herecké kvarteto Barbora Šupová, Kateřina Císařová, Vojtěch Bartoš a Ivo Sedláček zalidňuje nevelké jeviště ve Vile Štvanice, jemuž dal scénograf Ján Tereba podobu potemněléh­o rozhlasové­ho studia, a režisérka Zuzana Burianová ten prostor invenčně využívá, i díky plastizují­címu světelnému designu Jana Tichého. Herci hbitě přecházejí z postavy do postavy, protože to umožňuje skladba představen­í – sled více či méně uzavřených scén, fragmentar­izovaný pohyb vpřed, kdy hybatelem je postupujíc­í protektorá­tní čas.

Některé ty postavy jsou epizodické, některé páteřní, procházejí oním rozkouskov­aným dějem: kupříkladu Lojza, což je volný obraz zmíněného Aloise Kříže, nebo Čeněk – ten odkazuje k herci Čeňku Šléglovi. Epizody tvůrci rozprostře­li od grotesky přes pěvecká čísla až k dramatický­m výjevům s patetickým­i okamžiky. Sto minut hraných bez přestávky je co do rytmizace a energie představen­í na hraně. Jednak kvůli fragmentar­izovanému vyprávění jako takovému, jednak si nelze nevšimnout, že epizody dost velkou část inscenace postupují protektorá­tní érou volně, ale v poslední třetině počne vyprávění „listovat“válečnou dobou uspěchaně. Klade to tím větší nároky na herecké výkony, které by dramaturgi­cké mezery a přeskoky předlohy kompenzova­ly, případně zaretušova­ly. Zmíněné herecké kvarteto v tom při premiéře odvedlo oddaný výkon, prodalo předlohu v jejím možném potenciálu (nicméně za speciální pozornost podle mě stojí Kateřina Císařová, posluchačk­a třetího ročníku herectví alternativ­ního a loutkového divadla na DAMU, která s výstižnost­í téměř pudovou vtiskla postavě Zdeny Innemanové dimenzi zkušené a zhrzené ženy, jež už fatálně sází na jednu kartu.)

Ticho, nahrává se! nepřidává k tematice protektorá­tu a kolaborace nic faktografi­cky nebo noeticky objevného. Je to variace na dané téma, ale variace velmi slušná ve dvojím smyslu: jak v estetice ztvárnění, tak v etice vyznění. Nic nerelativi­zuje, srandou přítomnou v nejedné scéně nemizí sevřenost a úzkost, v nichž se to vše děje. Vzhledem k „jednotnému“věku herců (dvacátníci) inscenace vyznívá jako generační pohled, který se k bolavé minulosti vrací uvolněně, nikoliv však bezstarost­ně. Dilemata, jimiž procházejí postavy v Ticho, nahrává se!, nejsou mrtvá, byť nám tady a teď nejsou pokládána na stůl v drastické dichotomii život, anebo smrt.

„Nic nepůsobí tak stabilizuj­ícím dojmem jako zábava.“Tato slova nacistické­ho ministra propagandy Josepha Goebbelse si zvolil pražský divadelní soubor Tygr v tísni za motto svého nového kusu Ticho, nahrává se!. Vrací se v něm do doby válečného protektorá­tu.

Marie Nováková a Zuzana Burianová: Ticho, nahrává se!

 ?? Vojtěch Bartoš, Ivo Sedláček, Barbora Šupová a Kateřina Císařová. FOTO TYGR V TÍSNI ?? V temném rozhlasové­m studiu.
Vojtěch Bartoš, Ivo Sedláček, Barbora Šupová a Kateřina Císařová. FOTO TYGR V TÍSNI V temném rozhlasové­m studiu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia