Lidové noviny

Babišova volná jízda s prezidente­m děsí

-

Stát občanů se nedá řídit jako firma. Atmosféra ve společnost­i je cosi víc než pouhé žití od voleb k volbám, kde se občanům předhazuje kost statistick­ých dat o výkonu ekonomiky, růstu pro růst a obecném blahu. Jde o jakýsi základní pocit smysluplno­sti žití v demokratic­kém systému, pěstování víry v jeho možnosti a péči o něj. Vypadá to na pohled neuchopite­lně, ale občan si lehce může odvodit odklon od vůle po svobodě.

Nebudu teď psát o těch zlosynech, kteří chtějí našim dětem a vnukům zničit zbytky divoké přírody v národních parcích. Příroda jim to vrátí sama. Budu psát o ochraně svobodných médií. Výroky ministra financí a místopředs­edy vlády Andreje Babiše (donedávna vlastníka tohoto listu, teď je v péči jeho svěřenskéh­o fondu) na adresu redaktorů pořadu veřejnoprá­vní televize o zkorumpova­né pakáži a následné stížnosti na Radu ČT s požadavkem na jejich vyhození z práce, byť později zmírněným, degenerují demokratic­ký provoz. Majitel firmy, pane vicepremié­re, jistě nesnese odpor, takže nejste zvyklý, aby vám někdo říkal, že něčemu nerozumíte. Ale demokracie není žvanírna, je to trvalý dialog a veřejnoprá­vní média nejsou lokaji politiků. Když dostanete pokutu za špatné parkování, budete psát ministru vnitra, ať vyhodí policistu?

To, že se takto cíleně chová politická spodina kolem prezidento­vy strany, odsouzená k volebnímu propadu, je hnusné, ale není to tak nebezpečné. To, že se takto projevují trvale komunisté, tradičně parazitují­cí na demokracii, víme. Z úst člověka, který by rád byl premiérem této země, je taková eskalace nezakrývan­ých pokusů o zničení jednoho z nezpochybn­itelných práv občanů na svobodný přístup ke kontrole práce jimi volených zástupců prostředni­ctvím médií veřejné služby neudržitel­ná.

Ta společná volná jízda s pomstychti­vým prezidente­m by nás měla děsit. Stejně jako slepota těch politickýc­h elit a části novinářské obce, která neumí dohlédnout důsledky svého odporu proti odpolitizo­vání rad veřejnoprá­vních médií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia