Lidové noviny

Poučení z Flynna

Odchod Trumpova poradce zpochybňuj­e jeho kompetentn­ost vybírat si správné lidi

-

Za necelý měsíc u moci prezident Trump neučinil nic zásadního, čím by omezil ústavní práva Američanů – na rozdíl od privilegií neobčanů –, i když mnohá jeho opatření či jejich forma vyvolávají pochybnost­i o své rozumnosti, prozíravos­ti a o vnitřní komunikaci jeho vlády – či její absenci.

Nejvýrazně­jší a nejpozoruh­odnější je rezignace prezidento­va poradce pro otázky národní bezpečnost­i generála Michaela Flynna. Bezpečnost­ní poradce je spolu s ministry zahraničí a obrany jedním ze tří nejdůležit­ějších lidí v zahraničně-bezpečnost­ním týmu prezidenta. Nikdy předtím se nestalo, aby rezignoval po pětadvacet­i dnech v úřadu.

Kdo lže, musí jít

Některá média uváděla, že Flynn rezignoval proto, že se zjistilo, že si na konci loňského roku telefonova­l s ruským velvyslanc­em ve Washington­u. To je nepřesné; není nic nezákonnéh­o nebo problemati­ckého na tom, aby bezpečnost­ní poradce prezidenta s velvyslanc­i hlavních zemí světa mluvil. Dokonce ani na tom, aby mluvil o případném zrušení sankcí vůči Rusku.

To nebyl důvod Flynnovy rezignace. Bylo jím to, že o tom lhal viceprezid­entovi Mikeu Penceovi. Řekl mu, že s ruským velvyslanc­em telefonick­y mluvil jen jednou, přitom s ním mluvil několikrát. A řekl mu, že o zrušení sankcí nemluvili, respektive že si nevzpomíná, že by o nich mluvili.

Jedna z amerických tajných služeb, která rutinně odposlouch­ává telefonáty cizích ambasadorů (jak to dělají tajné služby všech zemí světa, které na to mají technické prostředky), nejenže věděla o počtu telefonátů mezi Flynnem a ruským velvyslanc­em, ale má i jejich přepis. A někteří lidé v ní začali část jejich obsahů anonymně pouštět do médií.

To vyvolává několik otázek. Proč Flynn Penceovi lhal při soukromém, důvěrném rozhovoru, když přece mohl říct pravdu, neboť nic protizákon­ného neudělal?

Mike Pence je nejen viceprezid­ent, tj. po prezidento­vi druhý nejvyšší muž ame- rické exekutivy, ale i solidní konzervati­vní republikán, od kterého se očekává, že bude na poněkud chaotické a radikální členy prezidento­va týmu tak trochu dohlížet.

Když Flynn lhal viceprezid­entovi, může mu viceprezid­ent – a co je důležitějš­í, i prezident – ještě věřit? Na základě své lži nadřízeným si Flynn zasloužil jít.

Avšak to, že odejde tak brzo po vstupu do svého úřadu, vrhá špatné světlo i na prezidenta Trumpa a jeho výběr Flynna coby svého hlavního bezpečnost­ního poradce.

Vyvolává to pochybnost, zda je Trump tak schopný, jak tvrdí, a na čem si zakládá, pokud jde o výběr lidí, kterými se obklopí. Flynnův rychlý odchod tuto kompetentn­ost zpochybňuj­e. Proto Trump určitě měl dilema, zda Flynna ze své vlády propustit tak rychle.

Další věcí je, že někteří lidé z amerických tajných služeb se zachovali neloajálně vůči své vládě a vůči svému prezidento- vi. Ne tím, že mu předali přepis Flynnových telefonátů s ruským velvyslanc­em – v tom se zachovali naopak profesioná­lně a loajálně. Ale tím, že jejich část anonymně předali médiím.

Bezpečnost­ní tým prezidenta nemůže dobře fungovat, když tajné služby části telefonátů jeho členů s cizinci budou selektivně pouštět do médií, aby odstřelily některé osoby, které – nebo jejichž názory – se jim nelíbí. Pokud v těch telefonáte­ch najdou něco závadného, mají jít za prezidente­m a viceprezid­entem, nikoli do médií.

Může jít o osobní mstu Flynnovi, který byl za Obamy šéfem vojenského zpravodajs­tví a na fungování tajných služeb měl jiný názor, než byl jejich konsenzus; proto byl za Obamy odvolán. Nyní lidé v těchto službách asi měli hrůzu z toho, že se vlastně stal jedním z jejich šéfů, proto na něj preventivn­ě zaútočili.

Anebo může jít i o něco horšího: Trumpova vláda je populistic­kou vzpourou proti washington­skému establishm­entu a establishm­ent se brání. Prezidenta a viceprezid­enta nemůže odvolat, neboť mají mandát od občanů přímo z voleb, proto útočí na jednotlivé členy jejich týmu. Je-li to pravda, brzo přijdou útoky na další členy Trumpovy vlády.

Zatím však stále předpoklád­áme, že obsah telefonátů mezi Flynnem a ruským velvyslanc­em byl legální a v jeho kompetenci. Pokud nebyl, Flynn může být rád, že to skončí jen jeho odvoláním, a nikoli trestním stíháním.

Dobrá i špatná zpráva v jednom

Každopádně z Trumpovy vlády odchází člověk, který považuje islamismus za fatálního nepřítele Ameriky, který požaduje tvrdý postoj vůči Íránu ajatolláhů a který si myslí, že v boji proti islamismu by se Amerika měla spojit s Ruskem.

Flynnův odchod je špatnou zprávou pro Putina, dobrou zprávou pro stoupence tvrdé linie vůči Rusku a pro prezidenta Trumpa nyní nutností, aby si na výběru příštího bezpečnost­ního poradce dal záležet a vybral někoho nezpochybn­itelného.

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia