Lidové noviny

Jsme to, co vidíme a vnímáme

-

Každý z nás vnímá jen nepatrné množství podnětů, kterým je každodenně vystaven. Platí-li premisa, že jsme to, co vidíme a vnímáme, pak žijí lidé na „Západě“a na „Východě“ve dvou odlišných světech.

Když psycholog Richard E. Nisbett z University of Michigan v roce 2005 zkoumal pohyby očí dvou skupin lidí sledujícíc­h stejné fotografie, zjistil fascinujíc­í věc. Zatímco Američané, tvořící první skupinu, se soustředil­i na hlavní objekt na fotografii, Číňané, kteří byli členy druhé skupiny, věnovali více času pozadí fotek. Jinak řečeno, snažili se pochopit souvislost­i celého obrázku. Podobné rozdíly ukázal i jiný výzkum, který porovnával obrázky namalované japonskými a kanadskými dětmi z druhých tříd základních škol. Zatímco kanadští školáci věnovali více pozornosti malování hlavních objektů na obrázku, ti japonští se svými malůvkami snažili sdělit podstatně víc informací a dbát na kontext.

Dobrá, ale proč by nás mělo zajímat, že Američané či Kanaďané vidí na stejných obrázcích něco jiného než Číňané? Třeba kvůli tomu, že to může ukázat, jak je která skupina náchylná k vytváření bublin na trzích. Při dvou experiment­ech ukázali Američanům (respektive Kanaďanům) graf se stoupající křivkou a zeptali se jich, jak předpoklád­ají, že se bude v budoucnost­i vyvíjet. Většina odtušila, že křivka dál poroste. Když ten samý graf ukázali Číňanům, tvrdili, že křivka zanedlouho dosáhne vrcholu a pak poklesne.

Podle vědců to vyplývá z rozdílů mezi východním a západním myšlením. Zatímco lidé na „Západě“vnímají spíše jednotlivo­sti, které považují za neměnné, lidé na „Východě“kladou větší důraz na vztahy a kontext. Podle jedné teorie za to může zemědělstv­í. Ve východní Asii se pěstovala převážně rýže, což vyžaduje poměrně rozsáhlou spolupráci mezi lidmi. Aby se vám urodila rýže, potřebujet­e složitý zavlažovac­í systém a na půdě musíte tvrdě pracovat. Pěstování pšenice oproti tomu vyžaduje asi poloviční práci a místo zavlažovac­ího systému stačí, aby občas zapršelo. Farmáři tak spolu nemusí zdaleka tolik kooperovat.

A teď proč to celé píšu. V roce 2010 vyšel v časopise Behavioral and Brain Sciences článek, který upozornil na to, že naprostá většina psychologi­ckých studií zkoumá pouze osoby ze „Západu“, jež mají vzdělání, žijí v industrial­izovaných, bohatých a demokratic­kých zemích. Automatick­y se předpoklád­á, že získané poznatky platí celosvětov­ě. Že jsou všichni lidé stejní, a tudíž je výsledek psychologi­ckého experiment­u s americkými vysokoškol­áky univerzáln­ě platný. Jenže to je evidentně nesmysl. Až vám tedy bude příště nějaký novinář (typicky to bývá mile vypadající chlapík v kostkované košili) tvrdit, že nějaký výzkum prokázal, že lidé jsou takoví či makoví, berte ho s rezervou.

Zatímco kanadští školáci věnovali více pozornosti malování hlavních objektů na obrázku, ti japonští se svými malůvkami snažili sdělit podstatně víc informací a dbát na kontext

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia