Lidové noviny

Chucpe na druhou

Mládek kope za operátory jako kdysi Kalousek

-

Málokdy se členovi vlády podaří udělat lobbistům takovou radost, že si ještě během jednání kabinetu gratulují SMS na všechny strany a vůbec se tím netají. Miroslav Kalousek (TOP 09) této pochybné cti dosáhl před čtyřmi lety. Údajně kvůli blogu zablokoval, aby do vedení telekomuni­kačního úřadu nastoupil autor analýzy popisující, jak si operátoři nekonkuruj­í. Slabý premiér Petr Nečas (ODS) o něm ze strachu z vlastního ministra ani nenechal hlasovat.

Mladý právník se jmenoval Robert Pelikán (ANO) a dnes je ministrem spravedlno­sti. Ironií osudu ve vládě, jejíž ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) hází klacky pod nohy témuž regulačním­u úřadu ještě řádově lépe než Kalousek. A slabý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím opět nic nedělá. Mládek a jeho nejbližší se za tři roky blýskli tolika kousky, že se voliči musí ptát, jestli to vůbec ještě jde překonat. Nejprve zkusili ve prospěch operátorů zdražit sítě wi-fi. Pak v pošťuchová­ní se stranickým­i kolegy z ministerst­va vnitra uložili k ledu miliardy z eurodotací na superrychl­ý internet, jenž by konkuroval zastaralým telefonním linkám. Nakonec slíbili, ale pak „zapomněli“, vrátit do zákona lepší ochranu spotřebite­le a teď chtějí zabetonova­t vysoké ceny zákazem „podpultový­ch“nabídek.

Když pak i přes dlouhodobo­u nepřízeň Mládkova ministerst­va, hraničící se sabotáží, telekomuni­kační úřad operátory skutečně přitlačil ke zdi, pokusil se ministr svalit vinu pro jistotu právě na něj. Dozvěděli jsme se navíc, že Mládkovi vlastní úředníci lobbovali v Bruselu za vyšší ceny roamingu, ale to nevadí, protože podle ministra je přece jen pro elity. Následně raději jmenoval svého poradce a „experta“náměstkem, aby sám nemusel jít vysvětlova­t do televize. Rychlonámě­stek ale zvládl lidi poslat za nižšími cenami rovnou do Polska. Ministr „chlapsky“přijal odpovědnos­t a vyhodil… šéfa komunikace.

Aby toho nebylo dost, nakonec se nevynořil nikdo jiný než Miroslav Kalousek a začal bojovat s drahým voláním. Tohle duo už se nedá nazvat jinak než jeho oblíbeným označením chucpe. Ovšem na druhou. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia