Lidové noviny

Střelba do kolene

Inspiroval se premiér Sobotka Viktorem Orbánem?

-

Sociální demokraté oprášili sektorovou daň. Nápad, jejž jim v současném volebním období zablokoval Andrej Babiš, už dotyčný tak striktně neodmítá – zjevně v obavách, aby nemohl být vykreslen jako přítel tlustých bankéřskýc­h kocourů. Jeho otočka však nic nemění na faktu, že sektorová daň – tady, teď a jen pro banky – je ukrutná pitomost.

Nápad se začal šířit Evropou v reakci na dluhovou, potažmo bankovní krizi po roce 2008. Idea byla jasná: sanovali jsme z veřejných peněz bankovní sektor, tak by měli finančníci také trochu platit. Druhým motivem byla zoufalá snaha vlád vyhnout se bankrotu. Což byl i případ Maďarska, které bylo po pádu Lehman Brothers velmi blízko řeckému scénáři. Viktor Orbán tehdy zavedl zvláštní daň pro banky, aby na ně zvýšil tlak, některé přiměl z odchodu ze země a zejména vyspravil tragickou bilanci státního rozpočtu. Ale i tento takřka autokrat začal velmi rychle ustupovat: z původní sazby 0,53 ji nechal snížit nejprve na 0,24, a loni dokonce na 0,21 procenta ze všech aktiv. Bankovní daň je tedy dnes v Budapešti o polovinu nižší než na začátku.

Česko má přebytkové plnění rozpočtu, nepotřebuj­e zvyšovat příjmy. Padá tak hlavní důvod, což de facto uznala i ČSSD („snížíme sazby DPH na léky, knihy, dětské pleny“– a pro financován­í této změny „koalice zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví“). Naše banky jsou nečekaně zdravé (paradoxně díky krizi roku 1997, následné privatizac­i a regulaci), takže jsme je nemuseli sanovat a ony veřejnosti nic nedluží. Čímž padá i druhý důvod pro zvláštní zdanění.

A padá i důvod třetí, o němž nejčastěji mluví pan premiér: vyvádění zisků do zahraničí. Fakt, že Česku schází kapitál, a dividendy tedy plynou pryč, je opravu veliký problém, ale sektorová daň jej nevyřeší. Sobotka se navíc střílí do vlastního kolene: dle vládní analýzy (!) banky renivestov­aly takřka polovinu zisku (!!), více než petrochemi­e a obchod a mnohem více než energetika, vodárenstv­í či telekomuni­kace (!!!). Proč tedy danit zrovna banky? Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia