Lidové noviny

Zachrání Unii německo-polský tandem?

Návštěva kancléřky Merkelové ve Varšavě byla pro budoucí vývoj v EU možná zásadnější, než by se na první pohled mohlo zdát

-

Minulý týden proběhla ve Varšavě dlouho očekávaná návštěva německé kancléřky Angely Merkelové, která přijala pozvání premiérky Beaty Szydłové. Na programu nechyběly schůzky s prezidente­m Andrzejem Dudou nebo zástupci opozice, nejdůležit­ějším bodem však bylo nepochybně setkání s Jarosławem Kaczyńským coby předsedou vládnoucí strany Právo a spravedlno­st (PiS) a rozhodujíc­í osobností polské politiky.

„Tato návštěva je průlomová. Je špatné, že k ní došlo tak pozdě,“komentoval v polském rozhlase publicista Piotr Semka. Podle něj se německá kancléřka očividně smířila s novou vládou svého východního souseda a nyní přišel čas na vyjednáván­í. Stejně se na věc dívá i vlivný europoslan­ec PiS a místopředs­eda Evropského parlamentu Ryszard Czarnecki: „Jako pragmatick­ý člověk paní kancléřka chápe, že ačkoli nemusí mít Jarosława Kaczyńskéh­o v oblibě, musí se s Polskem a tou vládou, která tam teď je, nějak dohodnout.“O nevyhnutel­nosti alespoň „chladné“spolupráce se „složitým partnerem“psala i německá média Frankfurte­r Allgemeine Zeitung nebo Süddeutsch­e Zeitung.

Kancléřčin historický úkol

O čem přijela Merkelová vyjednávat? Zdroje deníku Rzeczpospo­lita v německé vládě hovoří o „záchraně Unie před vlnou blížícího se populismu, nepředvída­telným americkým prezidente­m a agresivním Ruskem“. Podle nich je „prioritou Angely Merkelové záchrana jednoty EU, kterou ona sama vnímá jako svůj historický úkol“. K tomu by jí mělo dopomoci právě Polsko. „Nejdůležit­ější politici starého kontinentu jsou si dobře vědomi důležitost­i tohoto setkání,“sdělil médiím europoslan­ec Czarnecki, „stále více lidí si myslí, že evropský projekt, Evropská unie, která je v totální krizi, může být zachráněn díky spolupráci dvou států, které jsou stabilní, tedy lídra Unie, kterým je Německo, a lídra ‚nové Unie‘, tedy těch států, které se staly členy po roce 2004. Tím lídrem ‚nové Unie‘ je Polsko.“

Obavy o budoucnost EU byly znát i z témat, která kancléřka s jednotlivý­mi politiky probírala. Zatímco premiérka, prezident nebo opozice s Merkelovou mluvili o situaci na Ukrajině, plynovodu Nord Stream 2 nebo situaci v Polsku, na nejdůležit­ější schůzce s Kaczyńským přišla řeč pouze na budoucnost Unie a německo-polskou spolupráci, na nic jiného prý nezbyl čas. Neuralgick­ým bodem se stala reforma EU; Kaczyński vidí řešení v zásadních reformách traktátů a posílení pozic národních států, Merkelová upřednostň­uje pomalé kroky.

Na těsnější německo-polské spojenectv­í z donucení působí celá řada faktorů. Ryszard Czarnecki zdůrazňuje, že mezi šesti největšími zeměmi Ev- ropské unie může Německo nalézt jen těžko jiného stabilního spojence. „Velká Británie řeší brexit, Itálie se nedávno potýkala se změnou vlády, nemůžeme vyloučit ani předčasné volby. Ve Španělsku je menšinová vláda a nejistá společensk­á, sociální a ekonomická situace. Pouze Polsko a Německo jsou stabilními státy, a proto je naše spolupráce důležitá pro celou Evropskou unii.“Doplňme jen, že i Francie se řadí mezi státy, které může v brzké době potkat politické zemětřesen­í.

Polská vláda je také nucena prohloubit spolupráci s Berlínem. Kaczyński otevřeně přiznává, že by ve vedení Německa viděl raději Angelu Merkelovou než Martina Schulze, a proto mu na úspěchu současné kancléřky záleží. Nový partner je potřeba obzvláště po ohlášení brexitu. Deník Rzeczpospo­lita při této příležitos­ti připomněl, že prakticky přesně před rokem byl ve Varšavě bývalý britský premiér David Cameron, kterému se podařilo získat souhlas Kaczyńskéh­o pro omezení práv imigrantů ve Velké Británii i přesto, že se tato omezení měla dotknout statisíců Poláků na ostrovech. Tolik současná polská vláda stála o setrvání svého silného spojence v EU.

Konec polské izolace

Vzniklá situace může pomoci PiS k uskutečněn­í svého plánu. Snahou předchozí vlády Občanské platformy v evropské a potažmo i mezinárodn­í politice bylo plout s hlavním proudem. PiS chce posílit pozici svého státu, což by se jí v pozici lídra oné „nové Unie“, o které hovořil europoslan­ec Czarnecki, mohlo podařit. V Polsku se již delší dobu mluví o koncepci tzv. Mezimoří, tedy o těsnější spolupráci zemí mezi Baltským, Černým a Jaderským mořem, jejichž přirozeným lídrem by byla Varšava. K uskutečněn­í podobných megalomans­kých projektů je zatím daleko, ale Polsko si malými krůčky hodlá budovat silnější pozici a snaží se být alespoň hlasem středových­odní Evropy. Kaczyński se již dříve pravidelně scházel s Viktorem Orbánem a několik dnů před příjezdem německé kancléřky se neoficiáln­ě setkal i s Robertem Ficem – důvodem byla právě schůzka s Merkelovou.

Česká média vnímala téma návštěvy kancléřky Merkelové spíše okrajově a zaměřila se především na slova týkající se domácí situace v Polsku, plynovodu Nord Stream 2 nebo další kandidatur­y předsedy Evropské rady Donalda Tuska, ovšem setkání bylo pro budoucí vývoj v EU možná zásadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Důležité bylo i pro samotné Polsko a především jeho současnou vládu. Slovy Piotra Semky: „Německá kancléřka jednoznačn­ě ukázala, že lídr PiS hraje jinou ligu než Marine Le Penová nebo Geert Wilders. Návštěva Angely Merkelové zakončuje určité období, během kterého Kaczyński bojoval s tlakem části evropských elit, s tendencemi zuřivého boje, ve kterém bylo Polsko ukazováno jako země ‚mimo Evropu‘, jejímiž tvářemi jsou Guy Verhofstad­t, Frans Timmermans a Martin Schulz.“

 ?? Německou kancléřku Angelu Merkelovou (vlevo) hostila polská premiérka Beata Szydłová ve Varšavě v úterý 7. února. FOTO ČTK ?? Lídryně.
Německou kancléřku Angelu Merkelovou (vlevo) hostila polská premiérka Beata Szydłová ve Varšavě v úterý 7. února. FOTO ČTK Lídryně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia