Lidové noviny

Velvyslank­yně české kultury

-

Někdy mám pocit, že z této země soustavně vyháníme ty nejlepší lidi. Nutíme je k emigraci a oni přesto propagují kulturu tohoto národa.

Literární a divadelní historička a kritička, editorka a překladate­lka Markéta Goetz-Stankiewic­z oslavila včera své devadesáti­ny. Narodila se v Liberci v roce l927, pak žila ve Frýdku-Místku, ale i tam ji dohnala válka a její otec, Žid, musel do koncentrák­u. Markéta byla tzv. mischling 1. stupně. Pro mladší: Židovka jen napolovic. Do školy chodit nesměla, tak pracovala u místního fotografa. Naučila se retušovat a paspartova­t fotky, dokonce i tatínek Goetz se vrátil. Přestože maminka byla z rodiny, která se jmenovala Hrnčířova, doma se mluvilo jen německy. Snad i to ji za války zachránilo.

Po komunistic­kém převratu zase to vadilo, celé rodině se však v září l948 podařilo odtud dostat až do Antverp. „Pak maminka prodala všechny šperky, ale to stačilo jen na jízdenku do Toronta. Do té doby jsem byla bez jakéhokoli­v oficiálně uznávaného vzdělání.“A tak studovala a vydělávala si jako nástrojařk­a u zubaře.

Znám Markétu dobře již více než čtyřicet let a vzpomínám si, že vyprávěla, jak zubař, který viděl, jak je hladová, jí dával mzdu každý den a kus bílé veky dopoledne, neboť tušil, že za peníze koupí jídlo pro rodiče. A tatínek plakal, že on by měl dceru vydržovat na studiích a ne se od ní nechat živit. Radostným závěrem bylo, že později ona sama přednášela na univerzitě ve Vancouveru germanisti­ku a komparatis­tiku literatury francouzsk­é a španělské.

Současně začala „venku“propagovat a vydávat naši literaturu. Jako Kanaďanka s glejtem na toto občanství sem totiž již od roku l973 jezdila a seznámila se zde s naším avantgardn­ím divadlem. Když byl Václav Havel zavřený, na základě postavy z jeho her, tzv. Vaňka, sestavila ce- lou knihu „vaňkovek“, tedy krátkých esejů s obdobným námětem od lidí z našeho exilu: Arest, Protest, Audience, Vernisáž… S pomocí dalších, například Kanaďana Paula Wilsona nebo Jana Drábka, vydala celou edici těchto „aktovek“pod názvem Vaňkovky (The Vanek Plays). Tyto knihy, včetně jejích esejů o tzv. umlčeném divadle (The silenced theatre – Czech playwright­s without a stage), které se neoficiáln­ě hrálo v bytě Vlasty Chramostov­é, upozornily svět, že i v takto „normalizov­ané“zemi dál žije kultura. Navíc její statě vyšly v nejprestiž­nějších nakladatel­stvích. K poznání této středoevro­pské disidentsk­é kultury přispěl i její sňatek s Vladkem Stankiewic­zem, britským vojákem, který emigroval z komunistic­kého Polska. Na vyjmenován­í jejích knih již zde není dost místa.

Co za to dostala? Od zakázaných autorů diplom za zásluhy Ordo Libri Bohemici, a kovovou medaili, kterou jí tajně předal Ludvík Vaculík v bytě Ivana Klímy. Později po převratu také nějakou medaili od Václava Havla a vloni Cenu Jiřího Theinera.

Když jednou přijela za námi na chalupu, její maminka se zeptala, zda by si mohla opravdu sama napumpovat vodu ze studny. Prý takovou měli u nich, v jejím dětství. Samozřejmě jsem jí to dovolila.

Vše nejlepší k devadesáti­nám, Markétko, milá velvyslank­yně naší kultury.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Markéta Goetz-Stankiewic­z
FOTO ARCHIV MAFRA Markéta Goetz-Stankiewic­z

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia