Lidové noviny

Zaručený nepodmíněn­ý příjem po exekutorsk­u

- Ad LN 15. 2: Státní exekuce už tady byly – a nefungoval­y Jan Bejlek, publicista

Líní kapři v exekutorsk­ém rybníku závidí rychlejším, schopnější­m a výkonnější­m štikám, a proto prosazují úřední přerozdělo­vání zakázek, tedy něco jako zaručený nepodmíněn­ý příjem po vzoru státních notářů. Kritizují-li exekuce majetku jednoho povinného více exekutory a tvrdí, že jejich sloučení do jednoho řízení všechno vyřeší, jak je tedy možné, že schopnější exekutoři, kteří zahájili exekuce později, nalézají majetek povinných a uspokojují oprávněné, zatímco u těch méně schopných exekuce probíhá léta bez jakéhokoli výsledku a oprávněným sdělují, že se žádný majetek povinného nepodařilo nalézt a vyzývají je, aby jim sdělili, kde se tento nachází? Navíc požadují na oprávněnýc­h nevratné zálohy na náklady svých neúspěšnýc­h exekucí, jako by nestačilo, že v případě neúspěšné exekuce nesou oprávnění k nevymožený­m dluhům i náklady nalézacího řízení.

To, že teritorial­itu zavádějí levicově liberální evropské vlády, včetně té vychvalova­né slovenské, nemůže být argumentem pro její zavedení i u nás. Pohledávky každého oprávněnéh­o totiž nevznikly jenom z toho, že půjčoval peníze na tučný úrok, ale často třeba z nedodržený­ch smluv o dílo, kdy dnešní oprávnění byli dnešními povinnými podvedeni, nebo přímo okradeni a ti se jim dnes vysmívají.

Teritorial­ita by přiblížila vymahateln­ost k zanedbatel­né úrovni výkonu rozhodnutí úředníky okresních soudů, kteří také mají zaručený příjem a na uspokojení pohledávek oprávněnýc­h nejsou zaintereso­váni. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia