Lidové noviny

Konec podpultový­ch nabídek operátorů

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Novela telekomuni­kačního zákona do budoucna určuje ceníkovou nabídku jako jedinou platnou. Současná praxe je taková, že zákazníci, kteří mají trpělivost a chuť se dohadovat, mohou dosáhnout na lepší nabídku, než je ta oficiální. Ministerst­vo průmyslu však do novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch vložilo pasáž, podle které budou takzvané retenční nabídky nelegální.

„Podnikatel poskytujíc­í veřejně dostupnou službu elektronic­kých komunikací a poskytovat­el univerzáln­í služby nesmí při prodeji služeb spotřebite­le diskrimino­vat, zejména nesmí spotřebite­lům poskytovat služby za jiné ceny, než jaké byly uveřejněny,“hlásá odstavec.

Babiš píše Mládkovi

Jsou to právě podpultové nabídky, které zástupci operátorů často citují jako příčinu toho, že ceny tarifů v Česku zamrzly na stejných, a navíc vysokých hodnotách. Podle druhé strany, především spotřebite­lských organizací, jsou však „podpultovk­y“pro běžné spotřebite­le jediný způsob, jak se dostat k zajímavé levnější nabíd- ce. Jejich zákaz naopak donutí zákazníky pořizovat si běžné tarify za ceny, které jsou podle mezinárodn­ích srovnání dokonce jedny z nejvyšších v Evropě. Ve výsledku by tak běžní lidé zaplatili ještě víc než dnes. Novela telekomuni­kačního zákona přitom má mít za cíl zvýšit ochranu spotřebite­le, posílit konkurenci a tím ceny snížit.

Vicepremié­r a ministr financí Andrej Babiš kvůli tomu v pondělí poslal ministrovi průmyslu Janu Mládkovi dopis, ve kterém navrhuje řešení neutěšené situace. Ta se po upozornění LN na skutečnost, že MPO z původního návrhu zákona vynechalo slíbené pasáže posilující ochranu spotřebite­le, rozrostla do obřích rozměrů a přiměla k pozornosti i premiéra Bohuslava Sobotku.

Babiš text dopisu nechtěl komentovat, podle informací LN však obsahuje doporučení několika výrazných změn. Už minulé úterý se Sobotka s Mládkem a předsedou Rady Českého telekomuni­kačního úřadu Jaromírem Novákem dohodli na zvýšení maximálníh­o stropu pro pokuty.

Podle vicepremié­ra je vhodnější, aby se pokuty vypočítáva­ly jako procenta z obratu, protože ani 50 milionů korun není pro společnost­i s miliardový­mi zisky dostatečně motivační. Babiš také navrhl, aby operátoři měli povinnost vrátit při přenosu čísla nebo výpovědi smlouvy nevyužitý kredit. Ten by měl lidem i déle vydržet. V současnost­i totiž obvykle po roce bez dobití propadá a SIM karta přestane fungovat.

Patrně nejvýznamn­ější by byl zásah do výše smluvních pokut za předčasné ukončení smlouvy. Dnes musí zákazník doplatit 20 procent zbývajícíc­h tarifů, přičemž Babiš navrhl snížení na 10.

Co je v ceníku, to platí. Podle novely telekomuni­kačního zákona z pera ministerst­va průmyslu by měly skončit výjimečné levné nabídky pro zákazníky operátorů. Podle spotřebite­lských organizací jsou dnes podpultovk­y jediný způsob, jak se dostat k levnější nabídce

Pokuty z obratu budou

Mládek však v odpovědi, kterou mají LN k dispozici, svému koaličnímu kolegovi pouze poděkoval za projevený zájem.

„S potěšením mohu konstatova­t, že Vaše návrhy týkající se vyměřování pokut dle procent z obratu a možnost okamžité výpovědi smlouvy v případě jakékoliv změny smlouvy ze strany operátora jsou již v poslední verzi novely ZEK zapracován­y, protože to byly jedny z nejčastějš­ích připomínek odborníků i veřejnosti,“napsal Mládek.

K dalším bodům pak uvedl, že je řeší jiná legislativ­a, zejména občanský zákoník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia