Lidové noviny

Vládo, šlápni na plyn do budoucnost­i

- LUDĚK VOKÁČ JAN ČERNÝ

PRAHA Podporujem­e český automobilo­vý průmysl – závazek, který chtějí slyšet šéfové byznysu od členů vlády. Právě dnes jim v Mladé Boleslavi dají k podpisu společnou deklaraci. „Jde o to, udělat konkrétní opatření na podporu toho, aby Česká republika, česká ekonomika a autoprůmys­l byly schopny k sobě přitáhnout jak firmy ze zahraničí, tak eventuálně vytvořit půdu pro firmy nové, které se tématům budou věnovat,“řekl LN ředitel sekretariá­tu AutoSAP Zdeněk Petzl.

Ve strategick­ém dokumentu, který mají LN k dispozici, se obě strany zavazují k vytvoření pracovní skupiny zástupců byznysu a ministerst­ev. A taky k tomu, že uzavřou Pakt pro konkurence­schopnost automobilo­vého průmyslu v ČR společně s akčním plánem obsahující­m konkrétní opatření.

Ruce na volantu

Jeden z cílů deklarace se týká zejména Škody Auto, která ve svém muzeu vrcholné setkání hostí. „Vzhledem k tomu, že chceme podpořit rozvoj autonomníh­o řízení, pro to musíme něco udělat. A teď řekneme – třeba ministerst­vo dopravy by mělo předložit návrh, jak se dívat na ta testovací vozidla,“nastiňuje Petzl. Naráží na to, že české zákony jízdu s rukama jinde než na volantu nepovolují. To potvrzuje i vrchní stratég Škody Auto Christian Cahn von Seelen: „Pro testování autonomníc­h vozidel potřebujem­e povolení testovat řízení bez zásahu řidiče,“popsal zdánlivou drobnost.

Změn bude potřeba více. „Jde o to, přimět ministerst­va, aby se k cílům přihlásila. Udělat nějaké pilotní projekty, třeba chytrou dálnici, nebo připravit potřebné legislativ­ní změny,“vysvětluje Petzl.

Stejnou problemati­ku v současnost­i řeší například i Německo. I tamní automobilk­y mají pocit, že především firmám v americkém Silicon Valley je umožněno nové technologi­e rozvíjet rychleji, než to dovolují pravidla v Evropě. Automobilk­y tak chtějí dosáhnout toho, aby kvůli nedostateč­ným možnostem vývoje nebyla ohrožena jejich budoucí konkurence­schopnost. Rozdíl je ovšem v tom, že v Česku zatím existuje jen malý úsek dálnice s infrastruk­turou pro automobilo­vou dopravu budoucnost­i, zatímco naši sousedé již řeší celý koridor. „Mezinárodn­í koridor pro testování samořidite­lných vozů vede z nizozemské­ho Rotterdamu přes německý Frankfurt až do Vídně,“říká Pavel Peka, ředitel vývojového centra společnost­i Valeo, která v Praze pracuje na vývoji techniky pro autonomní auta.

Zástupci autoprůmys­lu požadují, aby se Česko na tento koridor napojilo dálnicí D5 a aby vláda stanovila jasná pravidla, která umožní testujícím subjektům spravedliv­ý, svobodný a bezpečný přístup k chytré infrastruk­tuře, která bude nezbytnou součástí mobility budoucnost­i. Že jde o velmi komplexní téma, potvrzuje fakt, že setkání v Mladé Boleslavi se dnes mají zúčastnit jak premiér Sobotka, tak například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr životního prostředí Richard Brabec a koordináto­r digitální agendy ČR Tomáš Prouza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia