Lidové noviny

Dopraváci vyhlásili pohotovost

-

odboráři včera vyhlásili kvůli mzdám řidičů linkových autobusů celostátní stávkovou pohotovost. O případné stávce rozhodnou 20. února po jednání vlády s Asociací krajů. Po zasedání předsednic­tva Odborového svazu dopravy to řekl jeho předseda Luboš Pomajbík. Odborářům vadí, že slíbené zvýšení mezd zatím respektuje jen malá část zaměstnava­telů. Od začátku letošního roku vláda nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč a rozhodla i o vyšších platbách za čekání a příspěvku za práci v náročném prostředí. Podle odborů se ale v řadě krajů mzdy nezvýšily o očekávané tisícikoru­ny, ale maximálně o stokoruny.

BYZNYS DNE

senát Nejvyššího správního soudu ČR uznal vinným předsedu Krajského soudu v Českých Budějovicí­chMilana Tripese, že na konci prosince 2015 novému soudnímu oddělení nesprávně přidělil 1521 případů. Žádné kárné opatření soud neuložil. Tripes pochybení odmítá, podle něj šlo o běžné manažerské rozhodnutí a postupují tak i jiné soudy. Tripes podle kárné žaloby ministerst­va vnitra přidělil novému senátu v úseku insolvencí případy z jiného senátu vydáním opatření, aniž by to promítl do rozvrhu práce a předem projednal se soudcovsko­u radou.

parlament schválil obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou známou pod zkratkou CETA. Smlouvu, která usnadňuje obchod a investice, podpořila většina poslanců nejsilnějš­ích klubů lidovců a socialistů. Platit začne po ratifikaci národními parlamenty. CETA by mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst. Proti smlouvě proto protestova­lo několik set lidí. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia