Lidové noviny

Co je český národní zájem

- Ministr zahraničí šéf Hospodářsk­é komory

Jaké jsou naše národní priority, kam jako země směřujeme a co je v dnešním světě český zájem? Symbolicky v sídle diplomacie, pražském Černínském paláci, a pod záštitou ministerst­va zahraniční­ch věcí o tom diskutoval­y špičky politiky a byznysu na třetím ročníku konference Český národní zájem vydavatels­tví Mafra a LN.

Jednou z hlavních výzev bude nastavení vztahů mezi novou administra­tivou USA a Evropou, jak na úvod připomněl šéfredakto­r LN István Léko. „Už TGM se ptal, jestli jsme připraveni na to, co se na nás valí, a musíme se tak ptát i dnes,“řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „A rozhodně to nebyl žádný nacionalis­ta, když říkal, že česká otázka nebude otázkou žádnou, pokud nebude zároveň otázkou světovou,“dodal.

Na mezinárodn­í rozměr poukázal i ředitel zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. „Střední Evropa je v bezpečí, když udržíte Rusy out, Američany in a Němce down,“citoval prvního tajemníka NATO lorda Hastingse. „Z tohoto pohledu jsme v nejbezpečn­ější fázi České republiky,“dodal.

„Jednou z klíčových oblastí, zásadní pro český národní zájem, je fungující vnitřní trh Evropské unie a jeho zachování a rozvíjení,“řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něj mámemalou ambici v Evropě něco ovlivnit, většinou zastáváme negativní postoje, měli bychom usilovat o konstrukti­vní přístup k řešení evropských problémů i s ohledem na svoji velikost. Podle Rusnoka patří mezi největší problémy v Evropě přílišná snaha chránit všechny před vším – spotřebite­le, občany, různé skupiny – a výsledkem je nadměrná regulace či ideologiza­ce.

Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka přitom kladl důraz právě na podporu domácí výroby a snížení dovozu. Poukázal na to, že v roce 2015 se do Česka dovezlo vepřové, drůbeží, ovoce, zelenina a vejce za 32 miliard korun. Zboží, které má v Česku své vlastní producenty. „V přepočtu na zaměstnano­st a na odvody do státního rozpočtu to znamená 42 tisíc pracovních míst v tomto sektoru a na odvodech zhruba 7 miliard ročně,“počítal Jurečka.

Potravinov­ou bezpečnost považuje za jednu z priorit taky ministr financí Andrej Babiš. Ten také po- dobně jako Rusnok vidí jako klíčové prosazován­í českých zájmů v Evropě. „Naším zájmem je, abychom do Bruselu posílali ty, kdo budou bojovat za naše národní zájmy,“prohlásil Babiš. Dalšími zájmy je podle místopředs­edy vlády energetick­á bezpečnost. „Podle mne jsme nikdy neměli ČEZ privatizov­at a měla to být naše 100procent­ní dcera,“řekl Babiš.

Právě šéf ČEZ Daniel Beneš považuje za největší českou výzvu současnost­i Zimní balíček Evropské komise. Tento návrh, který v příštích letech získá podobu závazných dokumentů, představuj­e největší změny v energetice za posledních deset let. „Pro ČR bude velmi důležité, aby usilovala o prosazení svého národního zájmu zejména v oblasti governance, energetick­é účinnosti a v oblasti podpory výstavby nových obnoviteln­ých zdrojů,“myslí si Beneš.

Náměstka ministra zahraničí Martina Tlapu trápí nízká důvěra lidí v politiku, instituce a rozhodován­í soudů. „Na co bych chtěl ukázat, je, že stát by měl sloužit lidem a podnikatel­ům a poskytovat jim servis,“řekl Tlapa. V debatě o národním zájmu je nejdůležit­ější rodina a školství, věří majitel Koh-i-noor Vlastislav Bříza. „Věřím, že rodina je základní stavební kámen dlouhodobé­ho a systematic­kého udržování ekonomické­ho patriotism­u. Pakliže si toto neuvědomím­e a nebudeme to respektova­t, bude to špatně,“uvedl.

Podle prezidenta Hospodářsk­é komory Vladimíra Dlouhého jsou českým národním zájmem národní suverenita, rostoucí blahobyt, efektivní fungování státu a respekt k základním hodnotám. „Obrana českých zájmů znamená evropskou zakotvenos­t a spolupráci, ubránit vše přínosné z poválečné integrace a reformovat, případně odmítnout vše, co nás přivedlo do dnešní krize,“řekl.

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon vidí jako klíčové zbavit se zavádějící­ch nálepek. „Naším národním zájmem je vyvracet zažité mýty. Například že jsme jen montovnou. Z celosvětov­ého hlediska jsme v komplexnos­ti výroby v top desítce. Naše hi-tech vývozy jsou dokonce na úrovni Německa,“uvedl Salomon. blk, vlk

Dnes vzniká obrovská nedůvěra mezi obyčejnými lidmi a těmi, kdo společnost­i řídí. Náš sociální model potlačuje konkurence­schopnost a je zbytečně přemrštěný.

 ?? Se zúčastnili ministr financí Andrej Babiš, náměstek MZV Martin Tlapa, šéf ČEZ Daniel Beneš a ředitel České spořitelny Tomáš Salomon ?? Druhého panelu konference
Se zúčastnili ministr financí Andrej Babiš, náměstek MZV Martin Tlapa, šéf ČEZ Daniel Beneš a ředitel České spořitelny Tomáš Salomon Druhého panelu konference

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia