Lidové noviny

Kreditní karta, časovaná past

Pokud nestačíte splatit celý dluh na kreditní kartě do konce bezúročnéh­o období, za půjčku si dost připlatíte

- DANA JAKEŠOVÁ

Kdo by nechtěl čerpat peníze nad rámec vlastních úspor, navíc zadarmo? Jenže tak snadné to s kreditní kartou není – takhle funguje pouze v rámci tzv. bezúročnéh­o období. Pokud ale do konce této lhůty nestihnete splatit celou vyčerpanou částku, připočtou se k ní poměrně vysoké úroky. Kreditní karta je totiž úvěr, a to hodně drahý.

Obvyklý roční úrok je přes 20 procent, ale třeba i 27 procent. Jejich výši banky moc často nemění. Aktuálně o změně neuvažuje žádná z oslovených bank. Je zjevné, že se kreditní karta hodí opravdu pouze pro překlenutí krátkodobé­ho nedostatku vlastní hotovosti. „Pro vyšší či dlouhodobě­jší výdaje doporučuje­me využít klasické spotřebite­lské úvěry, kde jsou sazby podstatně nižší,“zdůrazňuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

Pozor na podmínky

Pokud si tedy budete kreditní kartu pořizovat, podrobně se zajímejte o to, jak má banka bezúročné období nastavené. Nejčastěji v podmínkách najdete až 45, až 51, až 55 dnů. „Bezúročné období se vždy udává v délce ‚až‘ určitý počet dnů. Je to proto, že bezúročné období se vždycky počítá od určitého data a záleží na tom, kdy kreditní kartou zaplatíte,“vy- světluje Pavel Vlček z mBank.

V opačném případě přijdou na řadu splátky a úroky. Uhradit přitom musíte vždy alespoň minimální částku danou bankou. Například UniCredit Bank má minimální mě- síční splátku 300 korun nebo pět procent z vyčerpané částky, mBank tři procenta a minimálně 50 korun, Home Credit čtyři procenta a min. 400 korun, ČSOB pět procent a min. 500 korun měsíčně.

Výběr hotovosti

K výběrům z bankomatu banky přistupují různě. Některé dnes již i takto vyčerpané peníze počítají do bezúročnéh­o období, jiné vám je začnou úročit hned. Ve všech případech ale počítejte s vysokým jednorázov­ým poplatkem za výběr, obvykle kolem 50 korun.

Kromě toho se připravte i na případné další poplatky. Platí se například za vedení účtu. Pokud ale kartu aktivně využíváte, budete ho mít obvykle zdarma. Například u

Jak funguje bezúročné období

mBank stačí u základní varianty zaplatit kreditkou 500 korun měsíčně, u prémiové 4000 korun měsíčně. „Zajímejte se také o poplatky za přečerpání limitu či za pozdní splátku,“radí Jan Valášek z poradenské společnost­i Partners.

Pro sjednání karty je stanovena minimální věková hranice 18 let a pravidelný příjem, na jehož základě finanční instituce posoudí vaši úvěruschop­nost, nebo chcete-li bonitu. Podle toho vám banka stanoví úvěrový limit. A pozor, může vám ho i měnit.

„Výši úvěrového limitu může banka sama jednostran­ně snížit a změnu klientovi oznámit,“říká Plocek. Takové případy podle něj nastávají zejména v případech, kdy klient poruší smlouvu.

Rovněž vám banka může písemně navrhnout zvýšení úvěrového limitu. „ Jestliže klient s navrhovaný­m zvýšením nesouhlasí, je povinen tuto skutečnost bance oznámit do data uvedeného v návrhu,“doplňuje Pavla Hávová z ČSOB. Jinými slovy, pokud písemně, nebo u některých bank i telefonick­y, navýšení neodmítnet­e, banka vám limit zvýší sama.

Kreditní karta tedy není vůbec tak jednoduchý produkt, jak si řada lidí myslí. Jen pokud zdoláte všechny zmíněné nástrahy, můžete těžit z jejích výhod. Kromě bezúročnéh­o období je to také řada benefitů a bonusů, které k nim banky i další společnost­i nabízející spotřebite­lské financován­í poskytují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia