Lidové noviny

Kontokoren­t se hodí i podnikatel­i

-

věry nevyužívaj­í hojně jen domácnosti, ale samozřejmě také podnikatel­é. Konkrétní produkt se ale liší podle toho, na co potřebují půjčit. Tak třeba mezi malými a středními podnikatel­i je největší zájem o klasické provozní financován­í poskytujíc­í rezervu k překlenutí krátkodobé­ho nesouladu mezi příjmy a výdaji. K těmto účelům může dobře posloužit podnikatel­ský kontokoren­t. Peníze lze čerpat kdykoliv a na jakýkoliv účel.

Úrokové sazby jsou ale dost vysoké, zahrnují totiž zvýšené riziko. „Konkrétní sazba je vždy nastavena individuál­ně. Kdybych to měla shrnout hodně obecně, pohybují se zhruba od šesti do devatenáct­i procent,“říká Monika Halířová, produktová­manažerka poradenské společnost­i Britanika.

Výhodou však je, že podnikatel čerpá jen tolik, kolik právě potřebu- je, a že neplatí žádné úroky ve chvíli, kdy kontokoren­t nevyužívá. Úrok se platí pouze z aktuálně čerpané částky. Každá příchozí platba dluh a tím i placené úroky snižuje. „A úroky a poplatky lze přitom odečíst z daní,“doplňuje Martina Slavíková z České spořitelny.

Většinou také není potřeba účet ani jednou za rok „dorovnat na nulu“a při plnění podmínek je úvěr automatick­y obnovován.

Co je třeba doložit

U podnikatel­ských kontokoren­tů jsou velké rozdíly i v podmínkách. A to nejen v částkách, kterou vám jsou banky tímto způsobem ochotny půjčit, ale i co se týče potřebných dokladů.

Mezi standardní doklady patří průkaz totožnosti a výpis z obchodního rejstříku nebo živnostens­ký list. Obvykle budete muset doložit také poslední daňové přiznání a do- klad o zaplacení daně z příjmu za poslední zdaňovací období (např. výpisem z účtu), přičemž pro firmy je vyžadováno již od nižších částek, zatímco u živnostník­ů (fyzických osob) až u vyšších.

Bytová družstva musí dokládat například také aktuální stanovy a zápis z členské schůze, na níž bylo schváleno čerpání úvěru. Obdobně u společenst­ví vlastníků jednotek budou potřeba aktuální stanovy a zápis ze shromážděn­í vlastníků jednotek, dokládajíc­í, že bylo schváleno čerpání úvěru formou kontokoren­tu za účelem financován­í provozních potřeb.

Kolik vám půjčí?

Čerpat z něj můžete částky od pár desítek tisíc až po miliony korun, záleží na konkrétníc­h okolnostec­h a podmínkách jednotlivý­ch bank. Například Česká spořitelna má ve svém portfoliu i startovací kontokoren­t, který mohou využít drobní podnikatel­é včetně těch začínající­ch, a to do výše 50 tisíc korun. Tedy přesněji, do 20 tisíc korun banka půjčí i podnikatel­ům zcela bez historie, od 20 do 50 tisíc korun je podmínkou minimálně šestiměsíč­ní využívání firemního účtu.

Obdobný produkt samozřejmě mají i další banky. „Náš mikrokonto­korent pro živnostník­y nabízí podnikatel­ům až 250 tisíc korun bez zajištění a nutnosti dokládat daňové přiznání,“potvrzuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

U vyšších částek budou chtít banky zajištění. „Pro fyzickou osobu podnikatel­e při kontokoren­tu od 501 tisíc korun a pro právnickou osobu od 51 tisíc korun požadujeme jednoduché zajištění pouze směnkou,“říká Slavíková. U těch ještě vyšších částek přicházejí na řadu i další zajištění, napří- klad nemovitost­í. Standardně umí banky poskytnout kontokoren­t do dvou až tří milionů, v některých případech ale i desítky milionů.

Služební může být i kreditka

Obdobně funguje také kreditní karta. Doklady budou banky požadovat stejné jako u podnikatel­ského kontokoren­tu. Úvěrový limit umí poskytnout až v řádu statisíců, nejčastěji do 500 tisíc korun.

„K jednomu úvěrovému účtu přitom může být neomezený počet karet a u každé z nich lze nastavit vlastní týdenní limit,“popisuje Pavla Hávová z ČSOB. Dobrým řešením může být například pro řidiče či obchodní zástupce.

V případě aktivního využívání karty je vedení kreditní karty obvykle zdarma. Bezúročné období a případné benefity fungují stejně jako u kreditních karet pro běžného občana. jad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia