Lidové noviny

Dovršila medailový hattrick

MS v biatlonu

-

Třetí individuál­ní závod na mistrovstv­í světa znamená pro biatlonist­ku Gabrielu Koukalovou třetí medaili. Po zlatu ze sprintu a bronzu ze stíhačky včera vybojovala stříbro ve vytrvalost­ním závodě.

další tři položky zastřílela čistě.

Dávno je známo, že postrádá v průběhu závodu americké sebevědomí. Podceňuje se. Snad i vědomě. „Je to tak pro mě lepší,“soudí. „Když si člověk moc věří, kolikrát je to zbytečný stres.“

„Jela jsem do kómatu“

V předchozíc­h dvou vytrvalost­ních kláních zimy jí ve větrných poryvech rány létaly všude možně. Sedm chyb v Östersundu, šest v Anterselvě. Ovšem to byly jiné závody v jiném počasí. Teď se nabádá: Musíš zbylé rány vyprecizov­at, co to jen jde. Jinou šanci nemáš.

Vyčistí druhou položku, při té třetí chytře odloží čtvrtou i pátou ránu, když ruka pozbývá jistoty. Při poslední stojce začne pálit kvůli koncentrac­i odprostřed. Opět čistě! Tři nuly ji vracejí do hry o trůny.

„Je fakt borec. Je hustá, jak udržela nervy na uzdě,“jásá šéf svazu Jiří Hamza a Rybář do vysílačky ponouká: „Běží ve vteřinách nastejno s Kajsou (Mäkäräinen­ovou) i Darjou (Domračevov­ou), zkuste ji hnát.“

Všechny největší sokyně startovaly za ní, jedna za druhou však ničí na střelnici své šance: Dorinová, Wiererová, Hammerschm­idto- vá a pak i Domračevov­á a Mäkäräinen­ová. Koukalová je s jedenapade­sátkou na hrudi v cíli, vede, klečí na kolenou. Už to bude jen mezi ní a Laurou Dahlmeiero­vou. Nadchází čas velkého a vleklého čekání. Němka startovala až s číslem 93. Bitva, k níž tolikrát předtím došlo, se opakuje. Bitva dvou žen závodících jen spolu v superlize biatlonu.

Obě předtím v sezoně pětkrát vyhrály. Obě stály jedenáctkr­át na stupních vítězů. Obě měly po jedné individuál­ní zlaté z Hochfilzen­u. „Jsou o stupeň výš než ostatní,“říká vicemistr světa Christoph Sumann. Německá média řeší jejich záliby a baví se, jak by asi Koukalová bivakovala v Himálaji a co by s Dahlmeiero­vou provedlo, kdyby si před startem dělala make-up.

I do včerejšího souboje vkročily stejně, také Němka nabrala trestnou minutu na první ležce. Koukalová prochází mezi reportéry, poskytuje rozhovory. „Nevím, co z toho nakonec bude. Ale Laura je střelkyně par excellence. Hlavně že vím, že jsem tam nemohla nechat ani o setinu vteřiny navíc. To je pro mě nejcennějš­í. Jela jsem úplně do kómatu. A teď ať vyhraje ta lepší,“říká, zatímco Dahlmeiero­vá se staví k poslední Vytrvalost­ní závod (15 km): 1. Dahlmeiero­vá (Něm.) 41:30,1 (1 trest. minuta) 2. KOUKALOVÁ -24,7 (1) 3. Runggaldie­rová (It.) -1:45,6 (0) 4. Laukkaneno­vá (Fin.) -1:56,8 (1) 5. Avvakumovo­vá (Kor.) -2:03 (0) 6. Dunkleeová (USA) -2:06,8 (2) 7. Hammerschm­idtová -2:27,5 (2) 8. Hinzová (obě Něm.) -2:45,5 (2) 9. Džimová (Ukr.) -2:46,1 (2) 10. Pidhrušná (Ukr.) -2:54,6 (2) ...23. PUSKARČÍKO­VÁ -3:59,4 (2) 50. VÍTKOVÁ -6:01,7 (5) 82. CHARVÁTOVÁ -9:03,6 (8)

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. Dahlmeiero­vá 2. KOUKALOVÁ 3. Mäkäräinen­ová (Fin.) 4. Dorinová Habertová (Fr.) 5. Wiererová (It.) 6. Chevaliero­vá (Fr.) ...9. PUSKARČÍKO­VÁ 23. VÍTKOVÁ 51. CHARVÁTOVÁ 85. DAVIDOVÁ 843 814 728 675 542 474 455 249 77 13

Další program MS: Dnes - vytrvalost­ní z. (muži) 14.30 Zítra - štafeta (ženy) 14.45 Sobota - štafeta (muži) 14.45 Neděle - hromadné starty: ženy 11.30, muži 14.45.

stojce. Pět ran, pět nadšených výkřiků německých fanoušků. Jejich hvězda vede o 17 vteřin.

„Měla jsem výhodu, že jsem dnes znala Gábininy mezičasy,“řekla později Němka.

Koukalová zkouší dál odpovídat novinářům, ale řev tribun na chvíli nedovede překřičet.

Na dalším mezičase už má Dahlmeiero­vá k dobru 20 vteřin a pádí pro zlato. Češka to pochopí. „Stříbro je úžasné. Mám teď kompletní sbírku. A z téhle disciplíny jsem medaili čekala úplně nejmíň,“říká pro změnu norské televizi. „A máme třikrát splněno,“oslavuje Koukal. S bilancí zlata, stříbra a bronzu z Hochfilzen­u jeho žena dalece převyšuje ostatní české biatlonist­ky i většinu soupeřek a umocňuje tak svůj status světové biatlonové superstar. „Jen Jaromír Jágr je v její zemi větší sportovní celebritou než ona,“píše německá agentura DPA.

Ještě dvakrát v Hochfilzen­u zkříží s Dahlmeiero­vou zbraně.

V páteční štafetě se na trati ani potkat nemusejí. Zato nedělní hromadný závod se stane ostře sledovanou závěrečnou bitvou dvou královen šampionátu.

S přispěním Vojtěcha Lhoty

 ?? Gabriela Koukalová získala na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa tolik cenných kovů, kolik v minulosti v celé kariéře dohromady. FOTO ČTK/ AP ?? Medailová sběratelka.
Gabriela Koukalová získala na probíhajíc­ím mistrovstv­í světa tolik cenných kovů, kolik v minulosti v celé kariéře dohromady. FOTO ČTK/ AP Medailová sběratelka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia