Lidové noviny

Cíl Plzně? Chceme získat titul

- MILOSLAV NOVÁK

Jeho předchůdci uzavírali s kabinou bizarní sázky. Za titul v lize se trenér stříhal dohola, nechal se tetovat nebo si obarvil vlasy na červeno. „Já nic,“říká s úsměvem trenér plzeňských fotbalistů Roman Pivarník před víkendovým startem ligy. „Ale všichni víme, o co se hraje.“

PLZEŇ/PRAHA Plzeňští vyrazí za třetím titulem za sebou a pátým v historii v sobotu proti Příbrami. Natěšení, natrénovan­í z náročné zimní přípravy i s drobnými změ- nami. „Mužstvo je stabilizov­ané, z toho budeme do jara vycházet,“poznamenáv­á Pivarník.

Máte jasno o sestavě?

Máme tam dva tři otazníky na postech, na kterých jsou hráči vyrovnaní. Dáme na intuici, jak kdo komu sedne i s ohledem na soupeře.

Mají šanci se tam dostat noví hráči Ivanschitz, Hájek či Janža?

Všechny posily mají fotbalovou kvalitu a jsou to i silné osobnosti. Kabina je vzala, což je důležité pro budoucnost. Otázkou je, které hráče dokážeme vytěžit hned a kteří se do mužstva probojují postupně.

Přišli dva cizinci a nejsou to Slováci, kteří k Plzni poslední léta patří. Musel jste hodně přesvědčov­at vedení, aby vám Rakušana a Slovince přivedli, když se podzimní angažmá albánského záložníka Kaceho vůbec nepovedlo?

To nebyl můj apel, na příchodu hráče se v užším rozhodován­í podílejí čtyři lidé. Myslím si, že máme společné myšlenky. Co se týče Kaceho, tak se jeho hostování dělalo narychlo, pod tlakem. Teď jsme si hráče dokázali otestovat, podívat se na ně. U cizince těžko odhadnete charakter, to musítemít štěstí. Výkonnost vidíte, to ostatní musíte trefit. Věřím, že u Janži a Ivanschitz­e jsme se trefili. Oba pocházejí ze střední Evropy, jako jsme my, nejsou u nich problémy s náboženstv­ím atd.

Vy sám po podzimu cítíte, že máte v Plzni pevnější pozici než v létě, když jste přišel?

Trenérskou pozici ovlivňují výsledky a to, jak pracujete. Musíte splňovat obojí. Já jsem spokojený s tím, jak se nám podařilo doplnit kádr. Když se někdo zraní, tak ho dokážeme nahradit. To je důležité.

Odešel vám důležitý útočník Ďuriš do ruského Orenburgu, za něj nikdo nepřišel. A podzimní jednička v útoku Krmenčík se v přípravě hledala. Nepodcenil­i jste to?

Máme tři útočníky na jeden post, usoudili jsme, že je to dostačujíc­í. Proto jsme Mišovi vyhověli. Příprava je od toho, aby se hráči co nejlíp připravili na soutěž. My ji měli náročnou a každý trenér si hráče chystá jinak.

Nemohl jste si chystat Baránka s Chrienem, kteří byli zranění. Kdy budou k dispozici?

Martin Chrien užmá zranění doléčené, začal individuál­ně trénovat, příští týden se částečně zapojí do přípravy s týmem. Počítám, že do tří čtyř týdnů by měl být k dispozici. I Baránek začal s tréninkem, ale u něj to bude trvat delší dobu.

Při určitém vývoji v Evropské lize se v Česku hraje o přímý postup do Ligy mistrů. Jako šampion byste nemuseli do zrádné kvalifikac­e. Jak to ovlivňuje vaši přípravu na jaro?

Jsme teprve v polovině sezony, my máme jen dobrou výchozí pozici k titulu. Ano, přímý postup do Ligy mistrů je jeden z aspektů, který si uvědomujem­e. Ale není to v našich rukách, to se se ukáže až v květnu. My v květnu chceme hlavně získat titul.

 ?? Roman Pivarník FOTO MAFRA ??
Roman Pivarník FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia