Lidové noviny

Převody jednotek

Základ úspěchu: zadání je vždy třeba převést na stejné jednotky

-

Nejen k výpočtům slovních úloh, ale i pro běžný život se hodí umět správně převádět jednotky. Nejčastěji používáme jednotky délky, obsahu, objemu, hmotnosti a času. (Důležité jsou také jednotky rychlosti, ty si ale necháme až do vyšších ročníků.)

Při počítání s hodnotami, které mají jednotky, je vždy potřeba dávat velký pozor, abychom počítali se stejnými jednotkami. Například budeme chtít zjistit, jak dlouhý bude výlet do hor. Z popisu trasy v průvodci vyčteme, že do první zastávky cesty musíme ujít 1500 metrů a poté do konce ujít další dva kilometry.

Abychom zjistili, jak dlouhý bude celkově výlet, nesmíme sečíst hned první čísla, která vidíme. Výsledek 1500 + 2 není správný. Čísla si musíme nejprve převést na společné jednotky (například metry nebo kilometry) a pak teprve počítat.

Délka

Základní jednotkou délky je metr (značíme m). Společně se základní jednotkou používáme i jednotky odvozené, jako je kilometr (km), decimetr (dm), centimetr (cm) a milimetr (mm). Největší délku z těchto jednotek má 1 km a pro převody mezi jednotlivý­mi hodnotami platí tyto vztahy:

1 km= 1000 m/ 1m= 10 dm/ 1 m = 100 cm / 1 m = 1000 mm

Obsah a objem

Obsah měříme pomocí čtverečníc­h jednotek, například metr čtvereční (m2), centimetr čtvereční (cm2) atd. Objemové jednotky, které často používáme i v běžném životě, jsou litr (l), hektolitr (hl), decilitr (dl), centilitr (cl) a mililitr (ml). Měli bychom si pamatovat následujíc­í vztahy: 1 hl = 100 l / 1 l = 10 dl / 1 l = 100 cl / 1 l = 1000 ml

Hmotnost

Základní jednotkou hmotnosti je kilogram (kg), dále používáme gram (g), miligram (mg), dekagram (dkg), tunu (t) a metrický cent (q). Poslední jednotce se někdy lidově říká „metrák“.

1 g = 1000 mg / 1 kg = 1000 g / 1 kg = 100 dkg / 1 q = 100 kg / 1 t = 1000 kg

Čas

Pro měření času používáme (od nejmenší jednotky) sekundy (s), minuty (min), hodiny (h), pokud chceme vyjádřit delší časový úsek, použijeme den, týden, měsíc atd. U jednotek času si už musíme dát pozor, platí trochu jiné převody, než jsou napsané výše:

1 den = 24 h / 1 h = 60 min / 1 min = 60 s

Společné předpony

Všimli jste si u jednotek délky, objemu a hmotnosti něčeho společného? Násobky nebo dílčí jednotky základní jednotky mají stále stejné předpony, které právě vyjadřují, jakou částí ze základu daná veličina je. Následujíc­í přehled se hodí si zapamatova­t: mega – milion kilo – tisíc hekto – sto deka – deset deci – desetina centi – setina mili – tisícina mikro – miliontina Takže teď už víme, že mikrometr je miliontina metru a že jeden metr má milion mikrometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia