Lidové noviny

Co vás přinutí změnit banku

- JAN KLESLA

Největší bankovní skandály, pokuty nebo pády finančních domů nemusí mít vůbec žádný vliv na jejich klienty. Tedy alespoň co se týče rozhodován­í, jestli se svým účtem odejdou jinam. Co víc, ve skutečnost­i nemusí soutěži mezi bankovními korporacem­i a třeba novými konkurenty pomoct ani usilovná snaha regulátorů otevřít trh. Jak se ukazuje, lidé jsou zcela nelogicky příliš pohodlní na to, aby změnili banku. A to i za lepší.

Na vině je především takzvaný klam utopených nákladů, známý v anglickém originále jako sunk cost fallacy. Jednu z nejklasičt­ějších chyb v našem uvažování popsali psychologo­vé Hal R. Arkes a Catherine Blumerová už v roce 1985. V experiment­u dali lidem rozhodnout, jestli dokončit projekt vývoje nového převratnéh­o letadla, který je sice z 90 procent hotový, ale konkurence už přišla s lepším a levnějším modelem.

Drtivá většina pokusných investorů se rozhodla beznadějný projekt dokončit a jenom 14 pro- cent ho hned poslalo k ledu a racionálně ušetřilo alespoň desetinu milionovýc­h nákladů. Přesně v rámci klasické ekonomické poučky utopených nákladů.

EKONOMIE NEROZUMU

Co je jedna z nejběžnějš­ích chyb v zasedačkác­h velkých korporací, ovšem pronásledu­je každého z nás v dennodenní­m rozhodován­í. Profesor Rob Nicholls z univerzity Nového Jižního Walesu v australské­m Sydney cituje na webu Conversati­on loňský vý- zkum týmu neurovědců, kteří přišli s nepříliš povzbudivý­m závěrem, že taková iracionali­ta je nám doslova vlastní, a jen tak se ji tedy neodnaučím­e.

Ve finančním světě klientů a jejich bankéřů se pak projevuje tím, že většině z nás dává prostě větší smysl zůstat u banky, do které jsme již investoval­i roky a roky poplatků. Nic na tom nemění ani její propírání v médiích nebo třeba vnucování levnější a výhodnější konkurence. A to ani když se nám přechod snaží sebevíc zpříjemnit různé regule a regulace.

Britský úřad strážící trh dokonce zjistil, že přechody klientů mezi bankami jsou v jednotkách procent. A podobný problém řeší právě v Austrálii. Inspirovat by se přitom mohli britským příkladem, kde se už několik let snaží používat postupy behaviorál­ní ekonomie v běžném životě. Zkrátka zákazníkům nejenom otevřít dveře, ale navíc je k tomu i trochu „pošťouchno­ut“v jejich vlastní prospěch. Jednou z možností jsou takzvané finanční technologi­e, tedy třeba aplikace v mobilu, která nahradí banku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia