Lidové noviny

Řeči se vedou, fotbal plyne

- DANA ZÁRUBOVÁ

Příznivcům Bayernu Mnichov může český milovník fotbalu závidět mnohé. Obdivný pohled za hranice je většinou to jediné, co se s tím dá dělat. Do ePojištění.cz ligy asi nikdo Roberta Lewandowsk­ého nepřivede, arénu mnichovské­ho střihu se v Česku postavit také nikdo nechystá a šedesátiti­sícové návštěvy chodit nebudou, i kdyby se na zdejší stadiony vešly.

MALÁ DOMŮ

V čem by se ale při troše dobré vůle mohl český fanoušek svému německému kolegovi vyrovnat, je plánování volného času. Kdo si chce třeba s měsíčním předstihem zorganizov­at pár dnů dovolené, aniž by přišel o zápas milovaného klubu, nemá v Německu problém. Na webových stránkách Bayernu jsou rozepsány přesné dny a časy výkopů až do dubna. Český fanda se den i hodinu utkání dozví sotva dvě kola předem. Rozdělit víkendový čas mezi fotbal a rodinu dá pak zabrat. A což teprve skloubit s vášní pro klub případné pracovní povinnosti. Neřešiteln­ý rébus.

Nedávné sliby organizáto­rů nejvyšší soutěže, že vrátí termínové listině řád, vyšly naprázdno. Měly se zrušit pondělní zápasy, ty televizní měly mít pevně dané výkopy. Řeči se vedou... Neplatilo to v podzimní části a platit to nebude ani na jaře. Často s odkazem na právo televizí vybrat si nejatrakti­vnější duely. Těžko ovšem chápat, proč bundeslize televize v dlouhodobé­m plánování nebrání. Ohledy na nabitý program pohárových zástupců – další oblíbená výmluva – na vině asi taky nebudou. Sparty, která jako jediná přežila v Evropě do jara, se ani jeden náhradní (páteční či pondělní) termín na rozjedu ligového jara netýká. Přesto se v rozpisu zápasů těžko hledá nějaký systém. Tento víkend začíná liga v sobotu, vypadl páteční televizní přenos, zato se vrátil pondělní. O týden později jsou utkání rozprostře­na už do čtyř dnů: hraje se v pátek, sobotu, neděli i pondělí. Pak se zase vše stihne ve dvou dnech. A dál? To nevíme, víc se přece neplánuje.

Jasné je tak jediné: dál budou na tribunách chybět nešťastníc­i, kterým se nepovedlo vyměnit si na poslední chvíli službu nebo přemluvit potomka k přesunutí narozenino­vé oslavy. Koho to – kromě naštvaného fanouška – zajímá? Kluby zjevně ne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia