Lidové noviny

Záhada odstavce o žalobcích

Zasáhl stroj času? Advokát Koudelka vyvěsil text hodinu předtím, než ho zveřejnila komise

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

PRAHA Nad činností vyšetřovac­í komise pátrající po pozadí policejní reorganiza­ce se vznáší čím dál větší mlha. Poslancům pomáhal spoluautor kontroverz­ní amnestie Václava Klause a vlivný advokát Zdeněk Koudelka. Dosud se vědělo, že tento bývalý poslanec ČSSD pro komisi vypracoval analýzu k problemati­ce Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Jak se ale do závěrečné zprávy dostala pasáž o omezení pravomocí státních zástupců, o níž na svém blogu psal právě Koudelka? Záhadu neumí anebo z nějakého důvodu nechce nikdo vysvětlit. dáčovou a Ivem Ištvanem. Blažek dává od záhady ruce pryč: „Moje odpovědnos­t za neveřejnos­t zprávy skončila 31. ledna tohoto roku (poslední schůze komise – pozn. red.). Máte-li pocit, že se něco podivného se zprávou stalo kdykoli poté, nemám vám jak pomoci,“napsal Blažek, někdejší ministr spravedlno­sti v Nečasově vládě. Koudelka na dotazy LN neodpovědě­l vůbec. Pouze jednou v minulém týdnu zvedl telefon. „Napište si, co chcete, a já si budu psát, co chci,“řekl a zavěsil. Že by se podílel na tvorbě textu komise, popřel.

V situaci se nedokážou zorientova­t ani členové komise. „Nevím, jak to je možné,“řekl LN místopředs­eda komise Martin Lank (Úsvit). Poznamenal, že závěrečná zpráva existovala v jediném exempláři a byla uzamčená ve sněmovním trezoru. „Tuším, že Pavel Blažek říkal, že se problemati­kou státních zástupců pan Koudelka zabýval, už když byl ministrem spravedlno­sti. Je možné, že se na toto téma v oné době i bavili. A že nyní vytáhl text, který v té době dávali dohromady společnými silami. To je ale spekulace,“dodal Lank. V minulosti byl Koudelka i žalobcem. V letech 2006 až 2011 byl náměstkem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Další člen komise místopředs­eda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) rovněž neuměl vysvětlit, jak je možné, že Koudelka hodinu před zveřejnění­m zprávy ve sněmovně měl ve svém článku totožný odstavec. Na dotaz, zda bude po Blažkovi chtít vysvětlení, neurčitě uvedl: „Nedokážu na to odpovědět. Řekněte předsedovi Blažkovi, ať vám odpoví jinak.“

Dvě analýzy a smlouva

Formálně sice komise svou misi uzavřela, fakticky ji však ještě čeká vysvětlová­ní. LN již v minulém týdnu informoval­y, že spoluautor Klausovy amnestie Koudelka pomáhal komisi s přípravou analýzy. Studie měla říci, zda zákonodárc­e může, či nemůže být vyslechnut GIBS. Ta na pokyn Vrchního státního zastupitel­ství v Praze prověřuje, kudy z jednání komise mohly unikat informace. Podle deníku Právo už inspekce sněmovnu požádala, aby sedmičku poslanců z vyšetřovac­í komise zprostila mlčenlivos­ti, a zákonodárc­i tak mohli přijít podat vysvětlení.

Mluvčí dolní komory Žamboch sdělil, že Koudelka pro komisi vypracoval celkem dvě analýzy. S odkazem na neveřejnos­t odmítl dokumenty listu poskytnout. Pro komisi Koudelka nepracoval zadarmo. „Bylo to na základě smlouvy, dle běžných tarifů,“odmítl prozradit přesnou částku. Neuvedl ani, čeho se týkala druhá zmíněná analýza.

 ?? Pro komisi vypracoval dvě analýzy FOTO MAFRA ?? Zdeněk Koudelka
Pro komisi vypracoval dvě analýzy FOTO MAFRA Zdeněk Koudelka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia