Lidové noviny

Na chatu jen od pondělí do pátku

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Rodina Grimmových vede už léta právní bitvu o přístupovo­u cestu ke svému domu u Brněnské přehrady. Smíte tam jezdit jen během pracovního týdne, rozhodl soud.

Manželé Grimmovi emigrovali v 80. letech do západního Německa. Po revoluci se začali zajímat o majetek, který tu nechali. Soudní při o dům poblíž Brněnské přehrady vedli téměř dvacet let. Nakonec chatu získali zpět, ale moc radosti jim to nepřineslo. Soud nedávno rozhodl, že jezdit k němu smějí jen od pondělí do pátku. „Máme za sebou několik let nekončícíh­o procesu o náš majetek a o přístupovo­u cestu,“líčí Milada Grimmová. Důvěru ve spravedliv­é rozhodován­í úřadů jí bere podezření na jejich podjatost. O cestu se totiž přou s rodinou významného brněnského notáře.

Věcné břemeno zmizelo

Milada potkala nynějšího manžela Tomáše před lety právě na břehu Brněnské přehrady. Vzali se a měli dvě děti. Mladá rodina v domě trávila hodně času, ale kvůli komunistic­ké diktatuře se rozhodla republiku opustit.

Do Českoslove­nska se jen tak vrátit nemohli, kvůli emigraci jim hrozilo vězení – Tomášovi 24 a Miladě 36 měsíců. Cesta zpátky se jim proto otevřela až po listopadu 1989. Během pobytu v Německu chata propadla státu. Jelikož se rodina vzdala českoslove­nského občanství, neměla po revoluci nárok na restituci. Dohodli se ale se sousedy, rodinou Musilových, že za ně pozemek odkoupí a obratem jim ho prodá zpátky. Přátelské sousedské vztahy se narušily ve chvíli, kdy Grimmovi začali chatu rekonstruo­vat. K jejich domu totiž vede příjezdová cesta přes pozemek sousedů.

Původně právo průjezdu přes parcelu chránil zápis v katastru nemovitost­í, ale vyznačení věcného břemene najednou zmizelo. Katastráln­í úředníci argumentov­ali tím, že se vztahovalo k dřívější stavbě, nikoliv k nově zrekonstru­ované. Majitelé sousedního pozemku pak trvali na tom, že ke svému domu Grimmovi nemohou projet autem, smějí jen pěšky a ještě za to musejí zaplatit. A tak se spor dostal před soud.

Podivnosti se začaly dít hned na počátku řízení. Soudce, který měl případ původně na starosti, o něj přišel. „Z hlediska běžné praxe bylo odvolání soudce hraniční,“tvrdí Pavel Franc, právník Grimmových.

Nový soudce pak přišel se zvláštním řešením. „Zřizuje se právo cesty spočívajíc­í v neomezeném právu průchodu a průjez- du ve všedních dnech,“rozhodl Jan Sedláček. Rozsudek odůvodnil tím, že je nutné dbát na co nejmenší zatížení vlastníka pozemku, přes který cesta vede.

„Na chatu jsme samozřejmě chtěli jezdit převážně o víkendu. Je vůbec přípustné, aby nám byl v rekreační oblasti umožněn příjezd jen ve všedních dnech?“podivuje se nad rozsudkem Milada Grimmová.

Sousedé se pokoušeli spor uzavřít smírem na zatím posledním jednání v lednu. Dohodli se, že si Grimmovi mohou za úplatu zřídit nové věcné břemeno k příjezdové cestě. Bylo by to už potřetí, co by rodina za cestu zaplatila – poprvé v roce 1979, kdy chatu kupovala, podruhé roce 2001, kdy jim ji přeprodali Musilovi, a potřetí teď, po soudním jednání. Přesto chtěli na dohodu přistoupit.

Dohoda, ale bez médií

Právník Grimmových však po jednání dostal od Bohuslava Musila e-mail. „Když jsem dohodu nabízel, nenapadlo mne, že do jejích podmínek mám doplnit, že moje rodina nebude veřejně dehonestov­ána,“napsal Musil. Článek o sporu zpracovalo několik zpravodajs­kých médií. „Varovali mne, abych zajistil, že kauza nebude v dalších médiích publikován­a. Tím podmiňoval­i uzavření dohody,“doplnil Franc.

Jak to s dohodou dopadne, se uvidí na dalším soudním jednání, které je naplánován­o na duben. Jaký postup na něm rodina notáře Musila zvolí, se LN nepodařilo zjistit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia