Lidové noviny

Nešidíte na daních? píše Sobotka Babišovi

- Premiér

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval v dopisu ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby sdělil, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. Svého vicepremié­ra se v dopisu se středečním datem rovněž ptá, jak hodnotí situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. „Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?“uvedl Sobotka. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnost­i Agrofert za 1,482 miliardy korun.

Sobotka v dopisu odkazuje na rozhovor bývalé náměstkyně ministerst­va financí Simony Hornochové, která Hospodářsk­ým novinám řekla, že emise korunových dluhopisů byly běžným způsobem, jak se vyhnout zdanění dividend. „Pokud vím, Finanční správa neudělala naprosto nic,“uvedla. Premiér v dopisu píše, že by ho překvapilo, pokud by se problémem Finanční správa nezabývala.

Od Babiše proto Sobotka žádá sdělení, k čemu Finanční správa při prověřován­í případně dospěla a jaká navrhuje opatření. „Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?“ptá se v dopise. Požádal ministra rovněž o stanovisko k situaci, kdy právnická osoba vydá korunové dluhopisy a koupí je jen její majitel. „Nejde o situaci, která si žádá prověření ze strany Finanční správy? Nejde o situaci, která si žádá prověření v zájmu státního roz- počtu a občanů ČR?“píše Sobotka.

Babiš České televizi v Ostravě řekl, že dopis předal náměstkyni Aleně Schillerov­é, protože do činnosti nezávislé Finanční správy nezasahuje. „My se k tomu vyjádříme jako ministerst­vo. Byl jsem teď tři dny na cestách, tak to kolegové zpracováva­jí a určitě panu premiérovi odpovím,“uvedl. Odpovědi na Sobotkovy dotazy ohledně korunových dluhopisů zpracuje Finanční správa, řekl dále Babiš.

Finanční správa se ve středu k problemati­ce vyjádřila obecně s tím, že „pokud v souvislost­i s dluhopisy pracovníci Finanční správy zjistí skutečnost­i, které jsou v rozporu s daňovými předpisy, potom se v souladu se základním cílem správy daně, tedy správně stanovit a vybrat daň, tímto porušením zcela jednoznačn­ě zaobírají“.

Babiš míní, že Sobotka si před březnovým volebním sjezdem ČSSD dělá kampaň. „Každý den nějakým způsobem do mě kopne, ale to je jeho problém,“řekl. Sobotka podle něj mohl v minulosti navrhnout omezení korunových dluhopisů. „Pan premiér nehlasoval za zrušení možnosti neplatit daně,“uvedl. čtk

 ?? Bohuslav Sobotka si včera v Mladé Boleslavi vyzkoušel brýle pro virtuální realitu FOTO MAFRA – P. TOPIČ ??
Bohuslav Sobotka si včera v Mladé Boleslavi vyzkoušel brýle pro virtuální realitu FOTO MAFRA – P. TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia