Lidové noviny

Fillon bojuje, aféře navzdory

- MILAN ROKOS kandidát liberálů

Ve chvíli, kdy ho drtí aféra s fiktivním zaměstnává­ním rodiny, požádal kandidát na hlavu státu François Fillon bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho o radu.

PAŘÍŽ/PRAHA Do francouzsk­ých prezidents­kých voleb už zbývá jen deset týdnů, jejich výsledek zůstává ale naprosto nepředvída­telný. Podle včera zveřejněné­ho průzkumu agentury Cevipof celá polovina lidí, kteří jsou rozhodnuti jít volit, ujišťuje, že se výběr jejich kandidáta ještě může na poslední chvíli změnit. Osm procent voličů pak sice plánuje k urnám zajít, vůbec ale netuší, koho budou volit.

Mimořádně složitý výběr mají zvláště voliči pravice. A včera jim ho ještě ztížila francouzsk­á justice, která nařídila pokračován­í vyšetřován­í aféry kandidáta opozičních Republikán­ů Françoise Fillona. Konzervati­vní politik, kterého policie podezřívá z fiktivního zaměstnává­ní členů vlastní rodiny, sice zatím nemusí k soudu, pokračován­í aféry ale znamená další ránu do jeho už tak poškozené image.

„Některé prvky shromážděn­é vyšetřovat­eli v této chvíli nedovolují, aby byl případ odložen,“nechala se včera slyšet prokurátor­ka Élianne Houletteov­á, do jejíchž rukou svěřili policisté dosavadní výsledky pátrání. Aféru v lednu odstartova­l článek v satirickém týdeníku Le Canard Enchaîné. Fillonovi tak nadále hrozí obvinění ze zneužívání státních peněz, zneužívání sociálních dávek a utajování těchto trestných činů. Pokud by byl obžalován, hodlá dvaašedesá­tiletý Fillon z prezidents­kého klání odstoupit.

Vítěz republikán­ských primárek se ale zatím vzdát neplánuje. Včera na zprávu o pokračujíc­ím vyšetřován­í reagoval podrážděný­m tweetem, že justice nepřišla s ničím novým a že o sobě nechá rozhodnout voliče.

V nouzi se obrátil na svého soupeře z primárek a bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se právě vrátil z dovolené na Maledivách. Oba muži spolu povečeřeli a krátce poté Fillon překvapil novým návrhem na snížení trestní odpovědnos­ti na 16 let. Právě to měl ve svém prezidents­kém programu i Sarkozy.

Zdá se, že se Fillon snaží využít současné nepokoje na francouzsk­ých předměstíc­h, které měl vyvolat nepřiměřen­ě tvrdý zákrok policie proti jednomu mladíkovi, jehož měli policisté dokon- ce znásilnit. Na rozdíl od roku 2005, kdy na předměstíc­h masově hořely automobily, se vše tentokrát odehrává přece jen klidněji, protože vláda se nepostavil­a jednoznačn­ě na stranu policie, jak tomu učinila v době, kdy byl v Elysejském paláci Sarkozy.

Podle ministryně pro ženská práva Laurence Rossignolo­vé se jen Fillon snaží odvést pozornost od své aféry: „Má na výběr mladé lidi, imigranty, nezaměstna­né, úředníky...Včera večer to padlo na mladé,“citoval ji týdeník Le Point.

Navzdory Fillonovu odhodlání ale aféra jeho kampaň doslova drtí – podle deníku Le Monde ztratil za poslední měsíc (aféra propukla před třemi týdny) deset procent voličů. I proto je nyní až třetí v pořadí za nacionalis­tkou Marine Le Penovou a liberálem Emmanuelem Macronem.

Macronovi voliči jsou váhaví

Právě bývalý ministr hospodářst­ví Macron má nyní podle průzkumů největší šanci zvítězit ve druhém kole. Pokud by do něj postoupil, dostal by okolo 62 procent hlasů oproti 38 procentům hlasů pro šéfku Národní fronty Le Penovou. Zatímco Le Penová má podle všech sondáží druhé kolo prakticky jisté, pro Macrona je největší výzvou se do něj dostat – mezi těmi, kdo se ho chystají volit, figuruje nejvíce těch váhajících.

Včera Macron v rámci kampaně zavítal do Alžírska – lidí pocházejíc­ích z této severoafri­cké země žije ve Francii asi 1,7 milionu. A v Alžíru byl podle deníku El Watan přivítán červeným kobercem jako oficiální státní návštěva. Kromě řady ministrů se s ním má dnes sejít i premiér.

Kromě upevňování vzájemných vztahů se Macron nebývale kriticky vyjádřil i ke koloniální minulosti své vlasti: „Francie přinesla do Alžírska deklaraci lidských práv, zapomněla si ji ale přečíst,“uvedl a překvapil i slovy, která byla ještě před pár lety nepředstav­itelná: kolonizaci označil za „zločin proti lidskosti“.

Francie přinesla do Alžírska deklaraci lidských práv, zapomněla si ji ale přečíst.

 ?? Francouzsk­ému expremiéro­vi Françoisi Fillonovi komplikuje cestu do Elysejskéh­o paláce skandál, vzdát se ale zatím odmítá. FOTO REUTERS ?? Pád pokračuje.
Francouzsk­ému expremiéro­vi Françoisi Fillonovi komplikuje cestu do Elysejskéh­o paláce skandál, vzdát se ale zatím odmítá. FOTO REUTERS Pád pokračuje.
 ?? Před Fillonovým mítinkem v Compiegne na sever od Paříže se sešli i jeho odpůrci. FOTO ČTK/ AP ?? Fillon do vězení.
Před Fillonovým mítinkem v Compiegne na sever od Paříže se sešli i jeho odpůrci. FOTO ČTK/ AP Fillon do vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia