Lidové noviny

Arabové trvají na vzniku Palestiny

-

KÁHIRA/JERUZALÉM Mír mezi Palestinci a Izraelci bez vzniku samostatné­ho palestinsk­ého státu nenastane. Včera to americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi dala jasně najevo Liga arabských států.

„Vyžaduje to srozumitel­né a spravedliv­é uspořádání založené na dvoustátní­m řešení a založení samostatné­ho palestinsk­ého státu... v hranicích z roku 1967 s hlavním městem Jeruzaléme­m,“řekl v Káhiře generální sekretář ligy Ahmed Abul Gheit po schůzce se šéfem OSN Antóniem Gutteresem.

Liga arabských států tak reagovala na středeční tiskovou konferenci, na níž Trump spolu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m sice slibovali úsilí o obnovení mírových jednání, zároveň ale dali stranou variantu dvoustátní­ho řešení.

S podporou umírněných arabských států přitom Trump údajně počítá a chce je do jednání zapojit. S jejich velvyslanc­i už ostatně jednal jeho zeť Jared Kushner.

Očekávané odsouzení přišlo i od Palestinců. Vyjednavač Saíb Irikát řekl, že Netanjahu prosazuje apartheid, variantou k němu by prý byl jedině demokratic­ký a sekulární stát, v němž by měli stejná práva lidé všech vyznání. To by už ale nebyl Izrael státem židovským, na čemž jeho vedení i obyvatelé trvají.

Podobný názor jako Irikát vyjádřili i představit­elé izraelské levice, například šéfka opoziční sekulární strany Merec Zahava Galová-Onová. Podle včera zveřejněné­ho průzkumu si dvoustátní řešení konfliktu přeje 55 procent Izraelců.

Renomovaný izraelský komentátor­Nahum Barnea pak odsoudil poslední Netanjahuo­vu větu na tiskové konferenci, že není většího podporovat­ele židovského státu než Trumpa. Burnea poukazuje na nárůst antisemits­kých útoků v USA: „Trump tomuto fenoménu otevřel dveře svými rasistický­mi komentáři, útoky na politickou korektnost, podněcován­ím krajní pravice a odmítáním odsoudit její antisemits­ká vyjádření. Takhle se podporovat­el židovského státu nechová,“napsal pro list Jediot Achronot.

Kdo naopak Trumpa ocenil, byl šéf krajně pravicové strany Židovský domov Naftali Benet. „Nová éra, nové myšlenky... gratuluji,“napsal šéf partaje sázející na podporu osadníků. rok

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia