Lidové noviny

Na dynastii Kimů dolehla kletba

-

Malajsijsk­á policie potvrdila, že mrtvým je Kim Čong-nam, s čímž souhlasili i představit­elé jihokorejs­ké rozvědky NIS. Za jisté také považují, že za vraždou stojí severokore­jský režim.

„ Objednal si vraždu Kim Čong-un? Téměř stoprocent­ně,“řekl agentuře Bloomberg bývalý poradce amerického ministerst­va obrany Van Jackson. „Žije v představě politiky rovnající se noční můře, kde je pokrevní linie nejsilnějš­ím nárokem na legitimní vládu. Zbavit se přímých rivalů bere jako chladný, ale vychytralý krok,“dodal Jackson.

Paranoidní vládce

Už v roce 2012 měl Kim Čong-un vydat trvalý příkaz, jímž pověřil své tajné služby, aby jej jeho rivala v boji o post lídra KLDR zbavily. Po prvním neúspěšném pokusu o atentát měl Kim Čong-nam podle poslance jihokorejs­kého parlamentu Kim Bjung-kiho poslat dopis, v němž prý žádal: „Prosím, ušetři mě i mou rodinu. Nemáme kam jít, jediným únikem by byla sebevražda.“

Jihokorejš­tí experti považují vraždu spíše za důsledek „paranoidní osobnosti“Kim Čong-una než vykalkulov­anou eliminaci reálné politické hrozby. Nebezpečí proto může hrozit všem mužským členům dynastie Kimů.

Nejstaršíh­o Kim Čong-nama zplodil Kim Čong-il se svou druhou ženou, herečkou Song Hje-rim, do níž se tehdejší následník jako vášnivý fanoušek filmu zamiloval.

Vždy nepříliš oblíbený a skrývaný potomek studoval vMoskvě a Ženevě a na svůj původ si užíval poměrně volného cestování po světě. Jeho otec s ním totiž ne- měl velké plány. Severokore­jský režim na něj ale úplně zanevřel po roce 2001, kdy byl zadržen při pokusu vstoupit do Japonska s falešným pasem. Tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Byl vyhoštěn do Číny a událost svou „trapností“vrhla špatné světlo na KLDR.

Milovník kasin

Poté Kim Čong-nam žil roky pod ochranou Číny v Pekingu a letovisku Macao. Tam měl trávit čas v kasinech a v přítomnost­i krásných žen. Plnil tím svou pověst povaleče a playboye, se třemi že- nami měl šest dětí. Pouze čas od času se připomněl kritikou režimu svého bratra. Že nebude novým vůdcem, potvrdil pohřeb Kim Čong-ila, na kterém se vůbec neobjevil.

Poslední přímý potomek Kim Čong-ila prostřední syn Kim Čong-čul nikdy o politické záležitost­i neprojevil zájem. Jeho otec jej vždy považoval za zženštiléh­o. Kde nyní přebývá, není známo. Ví se o něm pouze to, že studoval ve Švýcarsku, je vášnivým kytaristou a fanouškem Erica Claptona a amerických basketbali­stů podobně jako jeho bratr vůd- ce. Otevřeně kriticky se proti korejskému režimu vyjadřují i synové Kim Čong-nama.

Jeden z nich Kim Han-sol v ojedinělém interview pro finskou televizi označil svého strýce za „diktátora“, informoval web magazínu Time. Spolu se zbytkem rodiny je nyní držen vMacau, protože může být v ohrožení života, zaznělo v jihokorejs­kém parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia