Lidové noviny

Koule na noze

ČSSD si dělá z voličů legraci přímo digitální

-

Jak jinak chcete zakončit romantický valentýnsk­ý večer než si zavolat taxi na cestu domů, kde můžete pokračovat. A jak jinak uděláte dojem na krásnou mladou ženu ve 21. století, než že samozřejmě vytáhnete mobil a vše galantně zařídíte pár ťuknutími na displeji. Ne tak v Česku v roce 2017, protože 14. den v měsíci máte už vyplýtvaný směšně malý datový limit. A tak zatímco premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera ve Škodě Auto maloval krásnou budoucnost digitální mobility, jeho voliči naráží dnes a denně v té samé oblasti na tvrdou realitu, kterou jim chystá jeho vlastní ministr a stranický kolega Jan Mládek (ČSSD).

Průměrný občan a volič musí nutně dospět k závěru, že si z něj sociální demokraté jednoduše dělají legraci. Na jedné straně premiér slibuje rozvoj mobility budoucnost­i, na té druhé chce ministr Mládek zabetonova­t jedny z nejvyšších cen internetu v mobilu a směšně nízké limity dat a přikovat nás k dosahu sítí wifi. Vláda nám také ve středu schválila jakousi Alianci pro Společnost 4.0 a koordináto­r pro digitální agendu a Sobotkův blízký spolupraco­vník Tomáš Prouza (ČSSD) se pochlubil na oficiálním webu, že „jejím hlavním úkolem bude zajistit koordinaci agend spojených se čtvrtou průmyslovo­u revolucí“. Ministr Mládek přitom už několik let úspěšně brzdí 14 miliard dotací z evropských fondů na opravdu rychlé sítě, na čemž se velkou mírou podílelo i přetahován­í s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Zdalipak premiér včera kapitánům autoprůmys­lu vysvětlil, proč zkoordinov­al vlastní podřízené tak, že ty supermoder­ní továrny se budou připojovat online tak akorát půlstoletí starým měděným drátem.

Vrchol stranickéh­o humoru pak předvedl digitální sociální demokrat Prouza, když včera sám prohlásil, že „pokud budou mobilní data drahá, pokud budou lidé přemýšlet, jestli se mají připojit, výrazně nás to bude brzdit v přijímání nových technologi­í“. A vláda prý proto „důrazně chce změnu“. Tak důrazně, že premiér odmítl odvolat svého ministra Mládka i poté, co jeho náměstek Bokštefl poslal lidi za lepšími cenami do Polska.

Pokud ministr Mládek opravdu takhle okatě sabotuje vážně míněnou snahu vlády i vlastní strany, neexistuje důvod, proč by ho premiér okamžitě neodvolal. V opačném případě jsou ve hře buď jiné tlaky, nebo Bohuslav Sobotka jeho kroky schvaluje. Jiná možnost není. Jan Mládek je totiž dnes jednoznačn­ě koulí na noze pro ČSSD i celé Česko. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia