Lidové noviny

Důtky pro pana ministersk­ého náměstka

- Ad LN 15. 2.: Nižší ceny? Jeďte radši do Polska Rostislav Kocman, expert Výboru nezávisléh­o ICT průmyslu, z. s.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Lubomír Bokštefl dostal od ministra Mládka důtku. Dovolil si totiž v online rozhovoru poslat zákazníky za levnými mobilními daty do Polska, namísto vysvětlení toho, co ministerst­vo udělá proto, aby splnilo zadání premiéra Sobotky zlevnit jedny z nejdražšíc­h datových přenosů v Evropě.

Pokud to myslí ministr Mládek skutečně upřímně a chce udělat něco pro spotřebite­le a levná data, měl by těch důtek udělit víc. Ve zmiňovaném online rozhovoru si náměstek Bokštefl několikrát postěžoval, že výstavba sítí je drahá. Inu je. Mimo jiné i proto, že evropská směrnice, která výstavbu zlevňuje, dosud není v ČR implemento­vána. Schválená měla být od loňského ledna, ale tenkrát ji tehdejší poradce Bokštefl v nehotovém stavu posílal teprve do legislativ­ní rady vlády, která mu návrh zákona několikrát vrátila. Neplatí dosud a výstavba je tak vinou ministerst­va stále drahá.

Také se u nás už dávno mohly stavět internetov­é sítě nové generace, na které máme od Evropské unie vyčleněno 14 miliard korun. Ministerst­vo nebylo nejdříve dva roky schopné sepsat strategii, která by prošla vládou, a mapu pokrytí, bez které nelze dotace přidělit, musí nyní po zásahu Evropské komise předělávat tak, aby neobsahova­la garáže a trafostani­ce, ale jen domácnosti. Odpovědnou osobou je již téměř dva roky původně poradce, nyní náměstek Bokštefl.

Lubomír Bokštefl je bezpochyby odborník, ale měl by dostávat odpovídají­cí úkoly. Pokud tedy jeho úkolem nebylo na ministerst­vu zpomalit rozvoj českých telekomuni­kací o další dva roky. Pak by ale měl ministr Mládek říct, že na ministerst­vu vládne stará garda z SPT Telecom, která se nostalgick­y snaží vrátit staré doby z devadesátý­ch let. Celý telekomuni­kační trh si pak může udělit důtku za nepochopen­í a počká si, až na ministerst­vo průmyslu a obchodu přijde někdo progresivn­ější. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia