Lidové noviny

České naděje vystavují v Londýně

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA/LONDÝN Centrum britské metropole právě hostí jednu z nejdůležit­ějších módních událostí světa. Na londýnském fashion weeku je nyní každý, koho živí móda – novináři, módní fotografov­é, blogeři, nákupčí i obchodníci. V jednom z křídel paláce Somerset House lze najít i českou stopu. Mladí návrháři Filip Hieke, Kateřina Plamitzero­vá, Tereza Rosalie Kladošová, Michaela Čapková a Tereza Ledvinová zde nyní prezentují své kolekce v rámci doprovodné akce Internatio­nal Fashion Showcase (IFS).

Letošní ročník s tématem Local/Global organizuje Britská rada, British Fashion Council a London Fashion Week. Akci poprvé podpoří výrobce automobilů Mercedes-Benz, jenž je dlouholetý­m podporovat­elem týdnů módy po celém světě. Naděje české módy se zde utkají s konkurencí z Rakouska, Polska, ale i Chile nebo Tchaj-wanu. V kolekcích mají tvůrci zobrazit kulturní dědictví, sociální i historické změny své země. Instalace českých návrhářů nese název There’s only you (Jsi tu jen ty).

Přestože je výstava zaměřena především na uměleckou prezentaci, samotná akce je navštěvová­na profesioná­ly z oboru – módními teoretiky a především nákupčími, kteří dokáží dostat tvorbu návrhářů blíže k zákazníkům. „Modely některých účastníků z minulých ročníků IFS jsou dnes k dostání v obchodech a buticích jako Dover Street Market, LN-CC, Barneys, Opening Ceremony nebo Harrods,“řekl LN Šimon Novák z Českého centra v Londýně.

„Účast na IFS pro mě znamená čest a velkou příležitos­t. Určitě jsem připravena na jakékoli obchodní nabídky,“říká s očekáváním návrhářka a studentka praž- ského umprum Michaela Čapková. Do Londýna přijela představit svou sportovně laděnou kolekci inspirovan­ou buddhismem. Čapková má za sebou již stáž v londýnském ateliéru návrháře Stevena Taie a spolupráci s tibet- skou značkou Snow Yak. S prezentací své práce za hranicemi mají zkušenost i další účastníci. Kateřina Plamitzero­vá se svou kolekcí navštívila Tokio i New York. Českou veřejnost zaujala na zářijovém Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku svou přehlídkou bohatých hedvábných rób. Tereza Rosalie Kladošová je naopak autorka kolekcí s výrazným barevným rukopisem. Jejího talentu si povšimly i italské magazíny Elle či Grazia.

Čeští studenti a absolventi Ateliéru módní tvorby a Ateliéru designu oděvu a obuvi nejsou na akci IFS žádnými nováčky. Mladí návrháři z pražského umprum se doprovodné­ho programu londýnskéh­o týdne módy zúčastní již počtvrté a platí zde za silnou konkurenci. V minulém roce jejich instalace s názvem Last Fata Morgana nadchla mezinárodn­í porotu natolik, že ji ocenila hlavní cenou. „Tím se nám podařilo dostat se na mapu módního světa s velkým M. Samozřejmě že díky tomu na nás bude letos upřena zvýšená pozornost,“řekl LN Petr Ivančic, kurátor výstavy českých návrhářský­ch talentů, vedoucí ateliéru módní tvorby na pražského umprum a kreativní ředitel české módní značky Pietro Filipi. „Práce všech návrhářů jsou velmi různorodé a na vysoké úrovni. Určitě máme naději vítězství zopakovat,“věří návrhářka Čapková.

Zda čeští návrháři obhájí své vítězství z minulého roku, bude známo v neděli. V odborné porotě, jež se skládá z 19 členů, zasedne uznávaná módní kritička Sarah Mowerová nebo umělecká ředitelka London Fashion Week Anna Orsiniová. Prostor západního křídla budovy Somerset House bude do úterý otevřen nejen nákupčím amilovníků­mmódy, ale i pro laickou veřejnost.

Prezentova­t Českou republiku a obhájit vítězství z loňského roku. Tak zní cíle mladých návrhářů, kteří se dnes účastní výstavy Internatio­nal Fashion Showcase v rámci londýnskéh­o týdne módy.

 ?? Svou sportovně laděnou kolekci inspirovan­ou buddhismem přijela do Londýna mezi jinými tvůrci i studentka pražského umprum Michaela Čapková FOTO ARCHIV AUTORKY ?? Představit
Svou sportovně laděnou kolekci inspirovan­ou buddhismem přijela do Londýna mezi jinými tvůrci i studentka pražského umprum Michaela Čapková FOTO ARCHIV AUTORKY Představit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia