Lidové noviny

Odešel trenér zlaté generace

- JAROSLAV TOMAS

Svět opustil Josef Augusta, známý hokejový trenér, který na přelomu tisíciletí dovedl Česko ke dvěma zlatým medailím a zkompletov­al zlatý hattrick na mistrovstv­í světa. Ve věku 70 let podlehl rakovině slinivky.

PRAHA Bývalý hokejista a úspěšný trenér Josef Augusta se o onemocnění rakovinou slinivky dozvěděl na podzim 2015, od té doby s ní bojoval. Zprvu se držel v ústraní, až se začátkem května loňského roku objevil na generálce národního týmu před MS s Kanadou, na níž předával ceny nejlepším hráčům.

Přes vážné zdravotní problémy se udržoval v dobré psychické pohodě a bral svůj úděl s nadhledem. „Já nebojuju, já se léčím. Cítím se dobře,“opakoval.

Byl neustále pozitivní, optimistic­ký. Pořád nás ujišťoval, že nemoc zvládne. Bohužel, někdy odhodlání nestačí.

ra a jeden bronz, stříbro získal i na olympiádě v roce 1976.

Augusta se kromě hokeje zapojil také do komunální politiky a v roce 2007 byl zvolen jako nezávislý do zastupitel­stva Jihlavy. O čtyři roky později však už nekandidov­al.

Jihlava připraví pietní místo

Zákeřné nemoci podlehl po dlouhém boji.

„Volal mi Pepíkův syn Patrik, že ráno umřel, ve spánku. Tak aspoň to. Je to každopádně moc smutné,“neskrýval své pocity Jiří Holík, další z legend jihlavskéh­o hokeje.

„Zažili jsme toho spolu opravdu hodně. I po jeho onemocnění jsme se vídali, v posledních dvou

Odolnost a nesmírná pracovitos­t. Tak charakteri­zoval ve své vzpomínce Josefa Augustu jeden z jeho nejbližšíc­h hokejových kamarádů Stanislav Neveselý.

„Tak jako bojoval na ledě, stejně bojoval i s nemocí. Jednu dobu už to vypadalo, že ji přemohl. Chodil na vycházky se psem, zastavil se za námi na tenise. Zpráva o jeho úmrtí mě hodně vzala,“řekl osmdesátil­etý Neveselý.

„Prožili jsme spolu takřka celý život. Znal jsem jej od okamžiku, kdy jako voják narukoval do Dukly Jihlava. On tehdy stál na začátku své hokejové kariéry, já se už s aktivním hokejem pomalu loučil.“

V Dukle Jihlava, jež vznikla v roce 1956, se museli hokejisté prvních více než deset let spokojit s velmi skromnými podmínkami. „Byli jsme maloměsto. Neměli jsme zastřešený stadion, chyběla nám rolba. Tím vším si s námi prošel i Augusta,“řekl Neveselý, který se později vydal na dráhu hokejového kouče a Augusta svého staršího kamaráda napodobil. „Jednu dobu mi dělal v Dukle Jihlava asistenta. Po mém odchodu převzal tým jako hlavní kouč. Byl velmi pracovitý. Proto to dotáhl až do reprezenta­čního týmu,“uvedl Neveselý, který byl s Augustou v kontaktu do jeho posledních chvil. měsících už jsem ho ale neviděl. Tušil jsem, že už je to s ním špatné,“přiznal jednatel Dukly Bedřich Ščerban, který měl pro Augustu připravené speciální dárky.

„Chtěl jsem ho navštívit, měl jsem pro něj pamětní medaili vydanou k šedesátému výročí Dukly Jihlava a pamětní list s jeho jménem podepsaný primátorem města. Dostal jsem ale informaci, že už návštěvy nepřijímá, tak jsem mu to poslal po synovi,“dodal.

Jihlavský klub připravuje přímo na zimním stadionu pietní místo, kam se mohou fanoušci přijít s Augustou rozloučit.

S přispěním Evy Streichsbi­erové

 ?? Josef Augusta (vpravo), Milan Nový (uprostřed) a Eduard Novák v roce 1975, kdy na MS vybojovali stříbrné medaile. FOTO ČTK ?? Slavný reprezenta­ční útok.
Josef Augusta (vpravo), Milan Nový (uprostřed) a Eduard Novák v roce 1975, kdy na MS vybojovali stříbrné medaile. FOTO ČTK Slavný reprezenta­ční útok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia