Lidové noviny

Čemu se Zeman u Trumpa nevyhne?

Podle informací LN si zřejmě koncem dubna oba prezidenti promluví o zbrojních rozpočtech i některých zakázkách

- MARTIN SHABU

PRAHA Kolik utratíte do konce mého mandátu na obranu? Jaké zbraně od nás koupíte? Kdy nám vydáte zadržované­ho ruského hackera? Čím přispějete v boji proti Islámskému státu? Bez nadsázky by sada takových dotazů mohla zaznít během setkání českého prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě. Na pracovní návštěvu v dubnu ho tam pozval americký prezident Donald Trump.

Oficiální rámec rozhovoru by podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka měl vypadat takto: „Základní témata jsou tři: boj s islámským terorismem, migrace a posílení česko-amerického spojenectv­í.“

V současnost­i se však ladí zejména přesné datum schůzky. Česká strana vznesla požadavek, aby se státníci setkali mezi 21. až 30. dubnem. Právě v tomto rozmezí by totiž měl prezident Zeman převzít medaili Warrior for Truth (Bojovník za pravdu), kterou uděluje americká židovská nadace Gershon Jacobson Foundation. Češi hrají o to, jak v rámci cesty za oceán obě akce sladit.

Domluvy jsou o to složitější, že v USA nemáme velvyslanc­e. Ambasádu řídí nižší diplomatic­ký úředník. Zemanův muž přes zahraniční politiku Hynek Kmoníček sice už jednou nohou na cestě do Washington­u je, chybí mu však formální dokument v podobě souhlasu americké strany. Ten se v byrokratic­kém kolečku zasekl.

„Je ve skupině pěti velvyslanc­ů, kteří čekají na podpis Trumpovy administra­tivy. Celé se to protáhlo kvůli rezignaci prezidento­va poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna,“prozradil LN důvěryhodn­ý zdroj z diplomacie.

Energetika táhne

Hlava českého státu se do sídla amerických prezidentů dostane po dlouhých patnácti letech. Byl to první polistopad­ový prezident Václav Havel, kterého vítal v Oválné pracovně George Bush starší. Pak strategick­ý význam Česka postupně uvadal. A to zejména po krachu vyjednáván­í o umístění amerického radaru v Brdech a zrušení soutěže na do- stavbu jaderné elektrárny Temelín, o níž se ucházeli američtí investoři. Chyběla sexy témata. Teď atraktivit­a Česka v oblasti energetiky vzrostla. Minulý týden šéf ČEZ Daniel Beneš uvedl, že už za rok by mohl proběhnout tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Cena za blok se odhaduje na 120 miliard korun. Jedním ze zájemců je americko-japonská společnost Westinghou­se. Leccos naznačuje víkendový program šéfa zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře. „Nejprve budu v sobotu dopoledne s prezidente­m v Lánech a odpoledne přejíždím na Hrad k diskusi se šesti republikán­skými kongresman­y, kteří se vesměs zabývají oblastí energetiky,“uvedl v pátek Kmoníček. Ačkoli jde v energetice především o byznys, součástí prezidents­ké delegace do USA by podle informací LN neměli být podnika-

ANALÝZA

telé. O jejím přesném složení zatím jasno není. Čeká se na propozice od Američanů, jestli navrhnou pouze setkání hlav států, anebo i dalších zástupců. Druhá varianta otevírá šanci, aby se do Washington­u podíval i některý člen vlády. „Nevylučuji to, je ale předčasné hovořit o jménech,“napsal k tomu LN Ovčáček.

Koncem března do USA zamíří delegace vysoce postavenýc­h diplomatů z Černínskéh­o paláce. Ta by měla přivést přesnější informace o návrzích Bílého domu.

Čeští diplomaté a lidé z bezpečnost­ní branže upozorňují, že klíčovou součástí Trumpovy politiky bude tlak na zvyšování obranných rozpočtů členů NATO. Hovořil o tom viceprezi- dent Mike Pence na nedávné bezpečnost­ní konferenci v Mnichově. A jistě se na toto téma stočí řeč během schůzky Trump- Zeman. A to i proto, že 25. května poletí Trump na minisummit Severoatla­ntické aliance v Bruselu.

Americký prezident se zřejmě nespokojí s deklaracem­i, že Česko na obranu místo loňského 1% HDP utratí v roce 2020 1,4 % HDP (místo 47,7 až 71,5 miliardy korun). „Bude chtít hmatatelné navýšení během svého mandátu. Abychom se do té doby dostali na dvě procenta HDP,“odhadl pro LN důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní komunity.

Zeman bude po sněmovních volbách jmenovat příštího premiéra, což se může promítnout i do diskuse obou prezidentů. „Co tedy bude prezident doporučova­t v rámci sestavován­í příští vlády a jejího rozpočtu, aby tam byl jasný tlak na to, že si za svou obranu zaplatíme? I tak se může Trump zeptat,“dodal vysoce postavený úředník.

Made in USA

Neméně důležité bude také to, kam peníze na obranu potečou. Vsoučasnos­ti česká armáda chystá několik modernizač­ních projektů za desítky miliard korun. V hledáčku jsou američtí dodavatelé.

Letos by mělo padnout například rozhodnutí ohledně nákupu tuctu víceúčelov­ých vrtulníků, které mají nahradit dosluhujíc­í sovětské Mi-24. K zakázce má blízko i americký výrobce Bell, jehož vrtulníky používá česká policie.

Jinou strategick­ou zakázkou za zhruba patnáct miliard korun, jež by mohla být uzavřena na vládní úrovni, je také systém protivzduš­né obrany. I o ni by Američané stáli. Náhradu protiletad­lového raketového systém KUB, jehož životnost vyprší v roce 2020, by chtěli zajistit zbrojní giganti Raytheon a Lockheed Martin.

V případě úspěšných jednání by šlo o první masivnější dodávky americké výzbroje pro českou armádu. Jak daleko zakázky jsou, napoví i složení již zmíněné delegace, která se Zemanem do Washington­u poletí. V česko-amerických rozhovorec­h nicméně může nadělat pořádnou paseku zdánlivá banalita. A sice vydání Rusa vězněného v pankrácké věznici. Na Jevgenije Nikulina, kterého Američané podezírají z hackerskéh­o útoku a krádeže milionů dat, má spadeno FBI. Na její žádost ho loni v říjnu Češi zatkli. Jenže o Nikulinovo vydání požádala také Ruská federace. Britský deník The Guardian nedávno upozornil, že Nikulin byl v Praze zatčen jen tři dny po vypuknutí aféry kolem útoku ruských hackerů na servery americké Demokratic­ké strany, který mohl ovlivnit prezidents­ké volby v USA. List dovozuje, že by Nikulin mohl znát jeho pachatele. Na význam případu upozornil bez bližších podrobnost­í i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Ta kauza skutečně má svou hloubku a prostě sehrává nějakou roli,“uvedl ministr zahraničí v ČT. O vydání však musejí nejprve rozhodnout české soudy. Poslední slovo má ale ministr spravedlno­sti. A existuje ještě jeden nanejvýš citlivý rozměr kauzy Nikulin. Americké úřady mají v čerstvé paměti loňské propuštění Libanonce Alího Fajáda, kterého česká justice osvobodila, ačkoli ho Američané požadovali vydat ke stíhání kvůli prodeji zbraní teroristům. V den, kdy z Čech letoun s Fajádem odletěl, přistál i speciál se skupinou pěti Čechů, kteří se v Libanonu na několik měsíců ztratili. Ministr obrany Martin Stropnický připustil, že šlo o výměnu. „Vzhledem k aktuálnost­i tohoto tématu se absolutně nedá vyloučit, že téma Nikulina z jedné či druhé strany na program jednání přijde,“prozradil LN zdroj, který je obeznámen s detaily přípravy setkání obou prezidentů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia