Lidové noviny

Německá metoda krotí spory o děti

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Ona psycholožk­a, on policejní komisař. Oba znají svá práva a oba se jich těžce dožadují před opatrovnic­kým soudem. Hned na začátku sporu, kdo a jak bude vychovávat potomka, má soudní spis na výšku přes 40 centimetrů. V celém příběhu je ale blaho dítěte spíše stranou.

Takové případy eliminuje takzvaná cochemská praxe. Vede rodiče k tomu, aby se dohodli dříve, než se ocitnou před soudem. A podle zkušeností novojičíns­kého okresního soudu, který tento model testuje několik měsíců, je tak skutečně možné zabránit táhnoucím se sporům.

Spolupráce všech

Hlavní roli podle Vladimíra Poláka, místopředs­edy soudu, hraje čas, který sociální pracovníci nebo i soud věnují rozhádané rodině. „Všechny instituce mají stejnou filozofii, tedy aby řízení končila dohodou,“řekl Polák.

Asi 40 procent případů, o které se staral orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), se před soud skutečně nedostalo. A více než 90 procent těch, které prošly kolečkem pomoci všech institucí, skončilo schválením dohody rodičů.

Opatrovnic­ké spory by proto podle něho měly doznat změn: „Zahraniční praxe ukazuje, že je dobré, pokud se rodiče před začátkem jednání vzdělají,“odkazuje na systém, kdy rodiče dostanou informace, jak spory probíhají.

Znesvářené rodiče si tak nejdříve pozve na schůzku OSPOD. „Nestává se, že by společně nepřišli. Vysvětluje­me jim, že už toto považujeme za projev rodičovské kompetence,“vysvětlil Polák.

Pokud k dohodě nedojde, soudce se setká s oběma rodiči do tří týdnů po zahájení řízení na neformální­m jednání a doporučí jim odbornou pomoc. „Soudci někdy váhali, jakou formu odborné pomoci doporučit rodičům. A stávalo se, že se netrefili. Nemají totiž vzdělání, aby to dokázali posoudit,“vysvětlil Polák s tím, že novojičíns­ký soud proto spolupracu­je s odborníky, kteří najdou vhodné řešení. Soudce pak nařídí jednání za další tři týdny. Pokud se rodiče i přesto nedohodnou, opustí soud od neformální­ho jednání a, jak říká Polák, dojde na autoritati­vní rozhodnutí.

Změny i shora

Zakladatel­ka spolku Cochem Markéta Nováková, která se snaží cochemskou praxi v tuzemsku rozšířit, volá po spolupráci s ministerst­vy. „Teď je velmi dobrá doba, aby začaly přicházet vstříc této iniciativě zdola i systémové změny shora,“apelovala. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) i ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) přislíbili, že o změnách v praxi OSPOD a soudů budou jednat.

Podlemísto­předsedy novojičíns­kého soudu se navíc začínají ke cochemské praxi přiklánět i další soudy v republice a je také zájem o školení, jak praxe probíhá. Podle soudního znalce Oldřicha Matouška by se takto dalo vyřešit až 80 procent případů.

Současný systém přesto pořád podle referentky OSPOD z Krajského úřadu Moravskosl­ezského kraje Zdeňky Koučné vede rodiče k tomu, aby se soudili. „A rodiče mají rádi, že mají vše černé na bílem,“sdělila. Svoji odpovědnos­t tak přehazují na soudy nebo sociální pracovníky.

Soudy loni musely rozhodnout, kdo bude o dítě pečovat, ve více než 52 tisících případech. Ukazuje se také, že střídavá péče je na vzestupu – loni šlo o 1945, předloni o 1710 případů. Zda jde o nejlepší řešení pro dítě, nebo kompromisn­í pro rodiče, je podle odborníků otázkou. Komentář k tématu na straně 10

Rozvod patří mezi nejstresov­ější chvíle v životě. V tuzemsku je zažívá každý druhý pár. Ne každý ale dokáže rozchod unést tak, aby potomky nevystavil doživotním­u traumatu. Jako řešení se ukazuje německý model. Rodiče vede k dohodě i bez verdiktu soudu. Cochemskou metodou by se podle odborníků dalo vyřešit až osmdesát procent sporů o dítě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia