Lidové noviny

Umělci povstali za ochranu divočiny

-

S prezidente­m se ministr Brabec potkal 14. února. Ani svátek svatého Valentýna však v hlavě státu nezažehl lásku k větší ochraně životního prostředí. „Dokázal jsem mu argumentov­at, proč poslanecko­u verzi považuji za zásadní. Senátní verze by byla opravdu velmi komplikují­cí až zničující pro národní parky – zaváděla by výrazný právní chaos,“řekl po dlouhém jednání Brabec.

Prezident si ale ponechal svůj pohled na věc a nadále hodlá prosazovat verzi, která je vstřícná k obcím, které stojí uprostřed národních parků. Jejich rozvoj je podle Zemana důležitý a stejně tak další rozšiřován­í turistické­ho ruchu v oblastech s nedotčenou přírodou. Proto lobbuje za senátní novelu, která v zákoně ponechává povinnost dohodnout stanovení jednotlivý­ch ochranných zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku.

„Není žádným tajemstvím, že pan prezident má kritický názor na rozšiřován­í bezzásahov­ých zón a na to, že jsou omezována práva obcí například v Národním parku Šumava. Právě tento prvek bude akcentovat. Tedy větší práva obcí, aby zde byl umožněn normální život lidí i při přihlédnut­í k ochraně přírody a krajiny. Je třeba si uvědomit, že součástí národních parků jsou také lidé, nejenom zvěř a rostliny,“shrnul za svého šéfa mluvčí Jiří Ovčáček.

O 30 let zpátky

Prezident už dříve řekl, že pokud projde sněmovní verze, která posiluje ochranu přírody, je připraven ji vetovat. V takovém případě o ní budou muset ještě jednou hlasovat poslanci. Když Zemana přehlasují, bude novela zákona i přes předchozí veto platit. Ačkoli se už na podzim uskuteční parlamentn­í volby, měla by sněmovna případné opětovné hlasování do konce svého čtyřletého mandátu stihnout.

Senátní variantu naopak kritizují vědci, ekologové i ředitelé národních parků. Návrh, který vzešel z Valdštejns­kého paláce, podle nich narušuje samotnou podstatu pojmu národní park a právní situaci v ochraně neporušené přírody by vrátil o 30 let zpátky.

„Mohl by nastat konec národních parků, a není to žádný titulkový výkřik. To je realita vyplývajíc­í z dračího vejce, které senátoři do návrhu dali,“míní Brabec.

Zemanova porážka

Ministr životního prostředí za sebou má platformu Vědci pro Šumavu, která spolu s ním podporuje sněmovní návrh novely. Výzvu skupiny odborníků podepsaly stovky českých vědců a zástupců vysokých škol, několik vědeckých ústavů a odborných společnost­í i čtveřice bývalých ministrů životního prostředí. Senátní úpravu kritizuje také třeba odbor pro životní prostředí českobratr­ské církve evangelick­é a pod petici za dobrý zákon o Šumavě se již dříve podepsalo skoro 63 tisíc lidí.

Brabec doufá, že jím preferovan­á varianta v úterý projde. I přes odpor prezidenta proto nechce zákon z jednání Poslanecké sněmovny stahovat. Členové dolní komory už jednou poměrně hladce schválili svou variantu novely. Dá se proto předpoklád­at, že tak učiní znovu.

Neschválen­í „jeho“novely by pro Zemana znamenalo první větší politický neúspěch ve funkci. Riskuje tak, že v případě obhajoby mandátu získají jeho soupeři munici ke kritice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia