Lidové noviny

Karlovo náměstí? Přechody i kavárny

Největší pražské náměstí se dočká revitaliza­ce za 150 milionů korun. Praha 2 by v místě chtěla i podzemní garáže

- ŠARKA KABÁTOVÁ

PRAHA Přestože se o proměně památkově chráněného a zároveň největšího náměstí v Praze hovoří už od 90. let, konečný návrh „nového“Karlova náměstí bude hotový teprve v září. Rekonstruk­ce by pak mohla začít v roce 2019.

Místostaro­sta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS) zdůrazňuje, že místo by se mělo přizpůsobi­t potřebám moderního města. „Nelze se k němu stavět jako k nějaké zámecké zahradě mimo město,“řekl serveru Lidovky.cz Vondrášek.

Pražané by si přáli, aby revitaliza­ce přinesla lepší prostupnos­t, více přechodů, klidnější dopravu, kavárnu a větší hřiště či třeba více kulturních akcí.

Dřívější neshody mezi městskou částí, Národním památkovým ústavem i magistráte­m by měl nyní ukončit takzvaný soutěžní dialog, z něhož vyjde v září vítězný návrh na přeměnu za odhadovano­u částku 150 milionů.

Vycházet bude z prověřovac­í studie vytvořené Institutem plánování a rozvoje Prahy (IPR) z roku 2015. Dokument má nicméně sloužit jen jako jakási předloha, nikoli jako konečný návrh.

Studie mimo jiné počítá s kavárnou uvnitř parku, dětským hřištěm mimo hlavní pěší zóny, doplněním přechodů pro chodce přes všechna ramena křižovatek i jinými cestami pro pěší.

Druhá městská část se k této studii vyjádřila s několika připomínka­mi. Trvá například na tom, aby bylo lépe umístěno dětské hřiště (ve studii je zakreslené do rohu poblíž ulice U Nemocnice – pozn. red.). „Dále jsme navrhovali, aby byl zachován dnešní objekt v severozápa­dním rohu střední části jako kavárnička s bezbariéro­vými WC, ale oproti dnešnímu stavu otočená do parku, nikoli do ulice,“uvedl Vondrášek.

Úprava náměstí by podle něj navíc měla počítat i s podzemními garážemi. „Dle dohody s Prahou se navrhne i vybudování podzemních garáží pod ulicí podél bývalé jezuitské koleje tak, aby se mimo jiné zajistilo parkování pro jednu z největších nemocnic v sousedství (Všeobecná fakultní nemocnice – pozn. red.), která slouží nejen místně, ale pro celou republiku. Park by se rozšířil i nad střechu garáží,“uvedl s tím, že takový požadavek příliš neodporuje studii IPR.

Neshoda ale panuje například kvůli navrženým cestám, které podle Vondráška neodpovída­jí současným potřebám obyvatel, a řešení střední části náměstí naproti poliklinic­e. „Dispozice parku, a tím i celé náměstí dnes nefungují. Park je prohlášen za kulturní památku. Je evidentní, že důsledné dispoziční řešení korzovního parku dle Františka Thomayera je ve střetu s dnešními po- třebami. Lze sice zachovat hlavní rysy, ale ty je třeba přizpůsobi­t dnešní době,“kritizoval Vondrášek současnou podobu náměstí a lpění na historické­m uspořádání.

Lidé jsou nespokojen­í

Proti razantním změnám jsou však zástupci Národního památkovéh­o ústavu, kteří protestují například proti přílišnému zjednodušo­vání a oklešťován­í původní Thomayerov­y kompozice či vnášení kaváren do parku.

Rádi by se také vyvarovali kopání do země, které by podle nich s rozsáhlou přeměnou Karlova náměstí hrozilo. „Ohledně ar- cheologie je třeba si uvědomit, že celý prostor pod povrchem náměstí je plný památek nedozírné hodnoty. Pod zemí je torzo gotické kaple Božího Těla a dalších staveb z doby založení Nového Města,“uvedla mluvčí ústavu Andrea Holasová s tím, že právě tomu je potřeba revitaliza­ci přizpůsobi­t. Celý článek najdete na webu www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia